730
Γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας περί πολιτικών παρεμβάσεων για τη Folli Follie; | Menelaos Myrillas / SOOC

Σκάνδαλο Folli Follie: «Η οδηγία είναι από ψηλά – Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός»

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 13:46
Γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας περί πολιτικών παρεμβάσεων για τη Folli Follie;
|Menelaos Myrillas / SOOC

Σκάνδαλο Folli Follie: «Η οδηγία είναι από ψηλά – Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός»

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 13:46

Σε μαρτύριο της σταγόνας τείνουν να αναδειχθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αποκαλύψεις για το τι βρήκε η έρευνα της PwC στην εσωτερική αλληλογραφία της Folli Follie, εταιρείας που ως γνωστόν βρίσκεται στο μικροσκόπιο και της ελληνικής δικαιοσύνης για εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και ενώ τα αφεντικά της, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Τη Δευτέρα είχαν βγει στη δημοσιότητα τα emails στα οποία εμπλέκονταν οι πρώην υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξης Χαρίτσης καθώς και οι πρώην βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας και Σταύρο Αραχωβίτη. Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλεχος της εταιρείας τους περιέγραφε ως «συμμάχους» και ως τους πολιτικούς παράγοντες που θα φρόντιζαν ώστε να φρενάρουν οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εταιρεία.

H επίμαχη έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Price Water House Coopers (PwC), έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια ανακρίτρια. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί έκαναν λόγο για συκοφαντίες και απείλησαν με μηνύσεις.

Τώρα όμως η πολιτική παρέμβαση εμφανίζεται να φτάνει ως το Μέγαρο Μαξίμου της εποχής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα!

Οπως αναφέρει το kathimerini.gr σε ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου, από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ανάμεσα σε διευθυντικό στέλεχος ασφάλειας της Folli Follie και τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας Τζώρτζη Κουτσολιούτσο περιλαμβάνεται αναφορά και στον τέως Πρωθυπουργό: στο επίμαχο email καταγράφεται μεταξύ άλλων πως «η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Ομιλο» και ότι «ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός».

Επιπλέον, αναφέρεται πως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπο Γκότση.

Πιο αναλυτικά, στο μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που εστάλη στις 9 Μαΐου 2018 από το στέλεχος της Folli Follie (διευθυντή ασφαλείας) στον γιο του ιδρυτή, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, αναφέρεται:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Ο κος Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κ. Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον Αντιπρόεδρο από τον κ. Λαζαρίδη. Είπε και ο κ. Τρουλίνος να μην βγει Ανακοίνωση και να πάμε στις 1615 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουμε μία κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ότι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα ηλεκτρονικά μηνύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας πολιτική αντιπαράθεση και σκληρές ανακοινώσεις από την πλευρά της ΝΔ και διαψεύσεις από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Η Εισαγγελία της Αθήνας μελετά τον ογκωδέστατο φάκελο και το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας που βρήκε και τα επίμαχα emails και αναμένεται μετά τις γιορτές, η σχετική δικογραφία να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, αν αξιολογηθεί ότι οι αναφορές σε πρώην υπουργούς οδηγεί σε εφαρμογή των διαδικασιών για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Μπαλαούρα, για τον οποίον οι αναφορές είναι πολλές, λόγω του ότι δεν είχε υπουργική ιδιότητα, η περίπτωση του θα απασχολήσει την τακτική Δικαιοσύνη και ο φάκελός του δεν θα σταλεί στη Βουλή.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αποκαλύψεις δημιούργησαν έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος βρίσκεται ξανά εκτεθειμένος και επιστρατεύει το γνωστό επιχείρημα περί επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης– και ΝΔ, η οποία βρίσκει μια καλύ ευκαιρία να επεγκλωβιστεί πολιτικά από την κακή διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σε νέα του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς και διερωτάται αν συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο (καταγγελλόμενο από τη ΝΔ) «νταραβέρι», αφού το κόμμα του ψήφισε την επίμαχη τροπολογία για τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών το 2018. Οπως έχει αποκαλυφθεί πρόκειται για μια τροπολογία που είχε προωθήσει προσωπικά ο κ. Μπαλαούρας, στέλνοντάς την στη Folli Follie, προτού καν καταταθεί στη Βουλή.

Από τη ΝΔ ανέφεραν:

«Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών. Ο κ. Μπαλαούρας εμφανίζεται ξανά ως μεσολαβητής υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας. Κι όλα αυτά την εποχή που οι αρχές και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο. Η υπόθεση ερευνάται από την Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα αποτελέσματα της. Όμως προξενεί εντύπωση ότι τους τελευταίους μήνες μαρτυρίες από διαφορετικές σκοτεινές υποθέσεις εμπλέκουν συνεργάτες αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για “White Porscha”, “μαγαζί”, “outsourcing” κλπ. Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σκεπάσουν κάτω από το χαλί τέτοιες αποκαλύψεις. Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...