286
Η αναχώρηση του πατέρα από την οικογενειακή εστία, όταν ακόμη το παιδί είναι μικρό, έχει μόνο μικρές μεσοπρόθεσμες συνέπειες στα κορίτσια | shutterstock

Ερευνα: Σε ποιες ηλικίες επηρεάζονται περισσότερο τα παιδιά μετά από ένα διαζύγιο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 15:15
Η αναχώρηση του πατέρα από την οικογενειακή εστία, όταν ακόμη το παιδί είναι μικρό, έχει μόνο μικρές μεσοπρόθεσμες συνέπειες στα κορίτσια
|shutterstock

Ερευνα: Σε ποιες ηλικίες επηρεάζονται περισσότερο τα παιδιά μετά από ένα διαζύγιο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 15:15

Ένα διαζύγιο σίγουρα επηρεάζει ένα παιδί σε όποια ηλικία κι αν είναι.

Υπάρχει όμως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, μια ηλικία στην οποία τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τον χωρισμό των γονιών τους.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) μελέτησαν 6.245 παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», εστιάζοντας στις -πιο συνηθισμένες- περιπτώσεις που ο πατέρας έφυγε από το σπίτι μετά το χωρισμό.

Η επικεφαλής της έρευνας Έμλα Φιτζσίμονς και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως τα παιδιά επτά έως 14 ετών που βιώνουν τη διάλυση του γάμου των γονιών τους, έχουν 16% αύξηση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και αύξηση 8% στις διαταραχές συμπεριφοράς, ιδίως τα αγόρια.

Αντίθετα, τα παιδιά τριών έως επτά ετών δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για τέτοια προβλήματα (άμεσα ή έως τα 14 τους) από ό,τι οι συνομήλικοί τους που ζουν κανονικά με τους δύο γονείς τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο χωρισμός της οικογένειας είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των εφήβων, όταν συμβαίνει αργά στην παιδική ηλικία, αλλά όχι όταν συμβαίνει νωρίς».

«Η αναχώρηση του πατέρα από την οικογενειακή εστία μετά το χωρισμό, όταν ακόμη το παιδί είναι μικρό, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν έχει βραχυπρόθεσμες συνέπειες και μόνο μικρές μεσοπρόθεσμες, αποκλειστικά μάλιστα στα κορίτσια. Από την άλλη, η αποχώρηση του πατέρα σε πιο προχωρημένη παιδική ηλικία σχετίζεται με μια αύξηση στην εσωτερίκευση των προβλημάτων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια», καταλήγει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής «Social Science and Medicine».

Mάλιστα, ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι πως δεν φαίνεται να παίζει ρόλο το εισοδηματικό και γενικότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, καθώς τόσο τα φτωχότερα όσο και τα πλουσιότερα παιδιά επτά έως 14 ετών εμφανίζουν ψυχικές επιπτώσεις μετά το χωρισμό των γονιών τους.