340
Οι μαϊμούδες ζουν σε οικογένειες και έχουν στοργικές σχέσεις σαν τους ανθρώπους | Shuttestock

Πώς οι πίθηκοι θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 16:26
Οι μαϊμούδες ζουν σε οικογένειες και έχουν στοργικές σχέσεις σαν τους ανθρώπους
|Shuttestock

Πώς οι πίθηκοι θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 16:26

Οι άνθρωποι δεν έχουμε συνεχώς την αίσθηση του χτύπου της καρδιάς μας. Συνήθως την αισθανόμαστε να χτυπάει όταν κάτι μας τρομάξει απότομα, ή όταν είμαστε πολύ ερωτευμένοι και περιμένουμε πάνω από ένα τηλέφωνο…

Σύμφωνα με νέα μελέτη, και οι πίθηκοι μπορούν να αισθανθούν τον χτύπο της καρδιάς τους και όπως υπογραμμίζει το επιστημονικό περιοδικό Science, η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα σε κυτταρικό επίπεδο.

Η ιδιότητα να αισθανόμαστε τα όργανα του σώματός μας, όπως τον χτύπο της καρδιάς ή τη γεμάτη ουροδόχο κύστη, ονομάζεται ενδοσύνληψη.

Ακριβώς όπως η αφή, η γεύση και η όσφρηση μας βοηθούν να κωδικοποιήσουμε αισθητηριακές πληροφορίες για τον έξω κόσμο, έτσι και οι διανοητικές αισθήσεις μας ειδοποιούν για το τι συμβαίνει μέσα στον οργανισμό μας.

«Η ενδοσύνληψη μας επιτρέπει να βιώνουμε τον εσωτερικό μας κόσμο καλύτερα», εξηγεί η Ελίζα Μπλις-Μορό, ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Πρωτευόντων της Καλιφόρνιας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, σε έρευνες που έχουν γίνει, έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αισθανθούν καλά τους καρδιακούς τους παλμούς, είναι πιο πιθανό να έχουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Μελετώντας τη φυσιολογία της ενδοσύνληψης, οι ειδικοί αναμένεται να κατανοήσουν περισσότερα για το πώς εμφανίζονται και αναπτύσσονται διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές.

«Ωστόσο, υπάρχουν, δυσκολίες στη μελέτη της ενδοσύνληψης, καθώς θα πρέπει να διερευνηθούν τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουν οι επιστήμονες χωρίς χειρουργική επέμβαση», όπως εξηγεί ο Κάιλι Σάιμονς, γνωσιακός νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμας.

Γι’ αυτό και ειδικοί σε αυτή τη φάση στράφηκαν στους πιθήκους, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουν ως πειραματόζωα, επειδή στις μελέτες που έγιναν σε αυτούς, υπήρξε η ένδειξη ότι μπορεί να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται κάποιες τις λειτουργίες του οργανισμού τους.

Oπως γράφει το The Conversation, οι ερευνητές μπορούν να παρακολουθούν τους πιθήκους από τη μήτρα της μητέρας τους μέχρι τον θάνατό τους και να κάνουν λεπτομερείς ανατομικές αξιολογήσεις στον εγκέφαλό τους. Από εκεί, θα διεξάγουν και τα αντίστοιχα συμπεράσματα.

Οι απαντήσεις που αναμένεται να μας δώσουν, ενδέχεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, των νευρεκφυλιστικών παθήσεων και της γήρανσης του ανθρώπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News