569
Μια από τις εντυπωσιακές αίθουσες της «Αθηνάς» |

«Athena», ένα φιλόδοξο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Φάληρο

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 7 Δεκεμβρίου 2018, 23:15
Μια από τις εντυπωσιακές αίθουσες της «Αθηνάς»
|

«Athena», ένα φιλόδοξο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Φάληρο

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 7 Δεκεμβρίου 2018, 23:15

Πόσο εύκολο είναι να μπει κάποιος στο άδυτο ενός υπερσύγχρονου εργαστηρίου Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής και Ρομποτικής, προγραμματίζοντας ρομπότ και αισθητήρες; Και, λίγο μετά, να έχει τον έλεγχο μιας επιταχυνόμενης κίνησης ή μιας (εντυπωσιακής) ελεύθερης πτώσης, δημιουργώντας στάσιμα και ηχητικά κύματα.

Πόσο εύκολα θα μπορούσαμε, μέσα από μια αίθουσα, να κατανείμουμε αποτελεσματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα ελληνικό νησί; Και αυτό, προτού λύσουμε μια σειρά από προβλήματα αλγορίθμων και μάθουμε τα πραγματικά, μαθηματικά, μυστικά της κρυπτογραφίας.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, στο Φάληρο, είναι διατεθειμένο να δηλώσει πως είναι πολύ εύκολα και προσιτά, ακόμη και από έναν μαθητή με δίψα για γνώση. Αλλά και με έφεση στις δοκιμές που την «γεννούν». Και μπορεί να απαντά καταφατικά, καθώς γνωρίζει ότι όλα αυτά και πολλά άλλα «στεγάζονται» (και είναι τα κλου) στο νέο πρότυπο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, Athena, που ανοίγει για το κοινό επισήμως, με εγκαίνια παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018.

Εκείνοι, που ξέρουν ήδη, μιλούν για έναν «χώρο γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την Επιστήμη και την Τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους». Και μάλιστα σε 1.200 τετραγωνικά μέτρα δύο ορόφων με 54 διαδραστικά εκθέματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.

Το κέντρο «Athena» ή «Αθηνά», αν θέλετε, με το όνομα της Θεάς της Σοφίας, θα διαθέτει ακόμη έναν αμφιθεατρικό χώρο, 100 θέσεων, ειδικά σχεδιασμένο για ομιλίες, παρουσιάσεις και επιδείξεις πειραμάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Εκεί, κάθε Σάββατο και Κυριακή οι επισκέπτες «θα έρχονται σε επαφή με την «πρακτική» πλευρά της επιστήμης και θα βλέπει θεμελιώδεις επιστημονικές έννοιες να αποκτούν υπόσταση και εφαρμογή».

Χώρια τα τετράωρα εργαστήρια, π.χ., για επισκέπτες 12-18 ετών, με άξονα και στόχο την δημιουργία εφαρμογής (app) για ρομπότ στα κινητά μας τηλέφωνα. Και αυτό με περγαμηνές. Ήτοι, στο περιβάλλον της εφαρμογής MIT App Inventor 2. Ή εκείνα της κατασκευής ενός ρομπότ (τρίωρα και για επισκέπτες 10-16 ετών), με πολύτιμες για το μέλλον μας πληροφορίες, που θα αφορούν στα συστήματα αυτόματης στάθμευσης και αυτό-οδηγούμενων οχημάτων. Και τα αντίστοιχα για την κατασκευή ενός Ηλιακού Ρομπότ, δηλαδή με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες (τρίωρα και για επισκέπτες 14-18 ετών).

Σκοπός του κέντρου «Athena δε – πάλι κατά τους γνωρίζοντες – είναι «να εξοικειώσει τους νέους με τις βασικές επιστημονικές αρχές και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με ευχάριστο, δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο και να τους εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης». Όχι ότι δεν επιδιώκει να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά σε έναν, που φαντάζει στα μάτια μας, συχνά, μυστήριος, απόμακρος, αλλά και μαγικός συνάμα: τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Θα υπάρχει όμως και το πιο «παιχνιδιάρικο» της επιστήμης στην προσέγγιση του πρότυπου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου: Η «εκρηκτική» Επιστήμη, όπως θα ονομάζονται τα ωριαία πειράματα, για ηλικίες άνω των 10 ετών, που θα αποκαλύπτουν την φυσική και χημική υπόσταση των εκρήξεων. Δεν είναι λίγο να μάθεις να ξεχωρίζεις το μπαρούτι από το δυναμίτη, τον τρόπο που χρωματίζονται διαφορετικά οι φλόγες ή – το τόσο απλό και διασκεδαστικό – πως οι δράκοι εκπνέουν φωτιές!

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...