424
Φυλάξτε το μείγμα μπαχαρικών σε γυάλινο βαζάκι | Νεκταρία Κοκκινάκη

Μείγμα μπαχαρικών για τα ψητά της Τσικνοπέμπτης (και όχι μόνο)

Νεκταρία Κοκκινάκη 28 Φεβρουαρίου 2019, 18:42
Φυλάξτε το μείγμα μπαχαρικών σε γυάλινο βαζάκι
|Νεκταρία Κοκκινάκη

Μείγμα μπαχαρικών για τα ψητά της Τσικνοπέμπτης (και όχι μόνο)

Νεκταρία Κοκκινάκη 28 Φεβρουαρίου 2019, 18:42

Την Τσικνοπέμπτη αρχίζουν οι αποκριές. Είναι η Πέμπτη της «κρεατινής» εβδομάδας που είναι ευκαιρία για να βρεθούμε «όλοι μαζί». Να βρεθούμε οικογενειακά στο σπίτι μας μαζί με συγγενικά πρόσωπα, να βρεθούμε με τους φίλους μας ή μαζί με τους συνεργάτες στην δουλειά μας, να ανταμώσουμε σε μια ταβέρνα όπως συνηθίζουμε να βγαίνουμε σε μια γιορτινή μέρα.

Από μικρή ήθελα να μάθω γιατί την λένε Τσικνοπέμπτη και ρωτούσα την γιαγιά μου. «Εμείς παιδί μου νηστεύουμε την Τετάρτη και την Παρασκευή. Αλλά επειδή είναι Πέμπτη και είναι αποκριές, τρώμε κρέας. Τώρα είναι η εποχή που σφάζομαι τους χοίρους και έχουμε μπόλικο κρέας για να βάλουμε στα κάρβουνα να μυρίσει ο τόπος». Όταν ήρθε νύφη στην οικογένεια μας η καλή μου θεία η Δέσποινα από τον Άγιο Ιωάννη, η οποία τηρεί με μεγάλη ευλάβεια όλα τα χριστιανικά έθιμα, μου λέγε ότι «όσο φτωχοί και να ήταν σ’ ένα σπίτι, την ημέρα εκείνη ένα κομμάτι κρέας για το καλό θα ήταν στο τραπέζι. Αν κάποιος έσφαζε χοίρο το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τηγανίσει το συκώτι και να δώσει και στη γειτονιά. Η μυρωδιά του σκορπούσε παντού και ήταν αμαρτία να μην δοκιμάσουν όλοι για το καλό».

Στα χωριά της Κρήτης την μέρα αυτή την θεωρούσαν πολύ σημαντική και φρόντιζαν να μοιράζονται το φαγητό τους με όσους είχαν ανάγκη. Η ανταλλαγή των φαγητών ήταν συνήθεια τις εποχές εκείνες ακόμα και να μην υπήρχε ανάγκη, η κάθε νοικοκυρά το έπαιρνε και έδινε και αυτή από το δικό της.

Με διαφορετικό τρόπο γίνεται και σήμερα όταν σε μια μεγάλη παρέα που στήνεται σε μια γιορτή, καθένας θα φέρει ένα δικό του φαγητό, ένα δικό του γλυκό, φρούτα, σαλάτες, ορεκτικά ή ποτά.

Την Τσικνοπέμπτη την τιμητική τους έχουν τα κρεοπωλεία. Τσαντιές τα χοιρινά με μπριζόλες, παϊδάκια, λουκάνικα, ότι είναι για τα κάρβουνα. «Θα το τσικνίσουμε απόψε»!  Σε αυλές ανάβονται τα κάρβουνα, στήνονται οι ψησταριές και σιγά – σιγά στήνεται ένα μικρό γλεντάκι που λένε στο χωριό μου. Σήμερα σε πόλεις και γειτονιές στήνονται ψησταριές σε δρόμους, μπροστά σε καταστήματα, ταβέρνες και καφενεία για περαστικούς, για ένα μεζέ με κρασί.

Ακόμα και ψησταριά με κάρβουνα να μην στήσουμε έχουμε πολλούς τρόπους να τσικνίσουμε με μια καλή παρέα ακόμα και να ξεφαντώσουμε, να μασκαρευτούμε, γιατί χρειαζόμαστε το γέλιο στη ζωή μας αλλά και το καλό φαγητό!

Και ποιος δεν λατρεύει τα κρεατικά στη σχάρα; Ζουμερά, λαχταριστά με καπνιστή γεύση. Όταν μάλιστα έχουμε χρησιμοποιήσει μια ωραία μαρινάδα ή ένα μείγμα μπαχαρικών η γεύση τους απογειώνεται. Σήμερα λοιπόν σας έχω ένα μείγμα μπαχαρικών για τα πιο νόστιμα ψητά κρέατα.

Δείτε εδώ τη συνταγή για το μείγμα μπαχαρικών για κρέατα