236
Δένουμε τη σάλτσα του φαγητού με λίγο αλεύρι και πασπαλίζουμε με ρίγανη | Κική Τριανταφύλλη

Στην Κρήτη τον λένε ντελμπιέ, εμείς μπακαλιάρο στην κατσαρόλα

Κική Τριανταφύλλη 31 Μαρτίου 2018, 11:36
Δένουμε τη σάλτσα του φαγητού με λίγο αλεύρι και πασπαλίζουμε με ρίγανη
|Κική Τριανταφύλλη

Στην Κρήτη τον λένε ντελμπιέ, εμείς μπακαλιάρο στην κατσαρόλα

Κική Τριανταφύλλη 31 Μαρτίου 2018, 11:36

Οι Πορτογάλοι, γράφει ο Δημήτρης Ψυχογιός, έχουν κάθε ημέρα 25η Μαρτίου, μια που ο μπακαλιάρος είναι το εθνικό τους φαγητό.

Εμείς πάλι έχουμε ταυτίσει τον παστό ή υγράλατο μπακαλιάρο με την εθνική μας εορτή, όχι γιατί έχει σχέση με τη φουστανέλα αλλά γιατί κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, η εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού μόνο δύο φορές, την ημέρα Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Και ναι μεν στα νησιά μπορούσαν να τρώνε φρέσκο ψάρι γιατί το έχουν πρόχειρο, στις ορεινές περιοχές, όμως, ούτε εύκολο ήταν να μεταφερθεί, ούτε τα λεφτά υπήρχαν για να αγοραστεί το φρέσκο ψάρι.

Ο παστός μπακαλιάρος, λοιπόν, ήταν η εύκολη λύση γι’ αυτό και καθιερώθηκε παντού ως ψάρι της γιορτής εν μέσω νηστείας. Στο σπίτι μας τον τρώμε τακτικά γιατί, τόσο φρέσκος όσο και παστός, ο μπακαλιάρος είναι το αγαπημένο ψάρι της μάνας μου.

Παλιά τον έκανε και τηγανητό σε κομμάτια και λουκουμαδάκια και μπακαλιαροκεφτεδάκια και στο φούρνο πλακί. Τώρα προτιμάει πιο εύκολα μαγειρέματα.

Η πιο απλή, νόστιμη και ελαφριά της εκδοχή είναι ο μπακαλιάρος στην κατσαρόλα με σάλτσα – αραιό κουρκούτι, όπως τον έκανε και η δική της μάνα, η γιαγιά μου η Κωστάντω, που ήταν «μανούλα» στα γρήγορα και εύκολα φαγητά και πάντα θα θυμάμαι με θαυμασμό την κουζίνα της.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή τη συνταγή γιατί δεν χρειάζεται να κλειστείτε στην κουζίνα Κυριακάτικα. Όσο για τα τηγάνια αφήστε τα στους εστιάτορες.

Δείτε εδώ τη συνταγή και τις παραλλαγές της

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News