527
Η στιγμή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Από την Αρχαία Ολυμπία η Φλόγα στην Πόλη του Φωτός

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 11:52
Η στιγμή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Από την Αρχαία Ολυμπία η Φλόγα στην Πόλη του Φωτός

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 11:52

Σε μια επιβλητική τελετή στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία πλήθους κόσμου, η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά (φωτογραφία κάτω) άναψε, με επίκληση στον θεό Απόλλωνα (και τη βοήθεια –ελλείψει ηλίου– της εφεδρικής Φλόγας από τη γενική πρόβα της Δευτέρας) τη δάδα της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες στο Παρίσι (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου 2024).

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Πρώτος λαμπαδηδρόμος, ο χρυσός ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος, που με τη σειρά του παρέδωσε στην πρώτη γαλλίδα λαμπαδηδρόμο, κολυμβήτρια (και ολυμπιονίκη στους Αγώνες της Αθήνας το 2004) Λωρ Μανοντού (δείτε το βίντεο κάτω), για να αρχίσει το δεκαήμερο ταξίδι της Φλόγας σε όλη την Ελλάδα έως τις 26 Απριλίου.

Τρίτος -και υπερήφανος- λαμπαδηδρόμος ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που διενυσε τα πρώτα 100 μέτρα από τα συνολικά  5.000 χιλιόμετρα της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους μέχρι την επίσημη τελετή παράδοσής της στους επικεφαλής της γαλλικής Επιτροπής στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας άρχισε με την έπαρση της ελληνικής και της γαλλικής σημαίας από άγημα της Προεδρικής Φρουράς, για να ακολουθήσουν οι ομιλίες των επισήμων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία προσήλθε στην Αρχαία Ολυμπία συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπάχ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο (φωτογραφία κάτω).

REUTERS/Alkis Konstantinidis

INTIMEnews

Τη χορογραφία -Θρόισμα της Ιεράς σιωπής- εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε η χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Τον Ολυμπιακό Υμνο ερμήνευσε η κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις Ντι Ντονάτο, με οικοδεσπότη την εκδήλωσης τον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα.

Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, το «παρών» έδωσαν επίσης εκτός από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Αμελί Ουντεά-Καστερά, η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...