371
To SLIM στην επιφάνεια της Σελήνης, την Πέμπτη | Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), TAKARA TOMY, Sony Group, Doshisha University /via REUTERS

«Ζωή» από τον Ηλιο για την ιαπωνική σεληνάκατο στη Σελήνη – αποκαταστάθηκε η βλάβη

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 16:01
To SLIM στην επιφάνεια της Σελήνης, την Πέμπτη
|Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), TAKARA TOMY, Sony Group, Doshisha University /via REUTERS

«Ζωή» από τον Ηλιο για την ιαπωνική σεληνάκατο στη Σελήνη – αποκαταστάθηκε η βλάβη

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 16:01

Το διαστημικό όχημα που έστειλαν οι Ιάπωνες στη Σελήνη, λειτουργεί και πάλι, αφού είχε σταματήσει για μια εβδομάδα λόγω προβλήματος στην τροφοδοσία ρεύματος.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa) ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε την επαφή με τη σεληνάκατο Slim το βράδυ της Κυριακής, υποδεικνύοντας ότι η βλάβη είχε διορθωθεί.

Το Slim δεν μπορούσε να παράγει ενέργεια όταν προσεληνώθηκε στις 20 Ιανουαρίου, καθώς τα πάνελ του ήταν στραμμένα μακριά από τον Ηλιο.

Με το διαστημόπλοιο Smart Lander for Investigating Moon (Slim), η Ιαπωνία έγινε μόλις η πέμπτη χώρα που κατάφερε να έχει επιτυχή παρουσία στην επιφάνεια της Σελήνης μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ενωση, την Κίνα και την Ινδία.

Το διαστημόπλοιο λειτουργούσε με μπαταρία για αρκετές ώρες, προτού οι Ιάπωνες αποφασίσουν να το απενεργοποιήσουν για να επιτρέψουν την πιθανή ανάκτηση της ηλεκτρικής ενέργειας όταν η γωνία του ηλιακού φωτός αλλάξει.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, η Jaxa δημοσιοποίησε μια φωτογραφία που τράβηξε το Slim από έναν κοντινό βράχο.

Το σκάφος θα αναλύσει τη σύνθεση των βράχων στην προσπάθειά της ιαπωνικής υπηρεσίας να βρει στοιχεία για την προέλευση της Σελήνης, δήλωσε η Jaxa.

Το Slim προσεληνώθηκε στην άκρη ενός κρατήρα γνωστού ως Shioli, σε απόσταση 55 μέτρων από τον αρχικό του στόχο μέσα στον κρατήρα. Η Jaxa το χαρακτήρισε ως μια «πρωτοφανή προσελήνωση με ακρίβεια».

Η τεχνολογία του σκάφους θα μπορούσε να επιτρέψει τη μελλοντική εξερεύνηση των πόλων της Σελήνης που θεωρούνται πιθανές πηγές καυσίμων, νερού και οξυγόνου, δήλωσε η υπηρεσία.

Η αποστολή Slim ήρθε μετά από αρκετές προηγούμενες προσπάθειες της Ιαπωνίας που απέτυχαν, συμπεριλαμβανομένης μιας από την νεοσύστατη εταιρεία iSpace, που κατέληξε σε συντριβή.

Το Slim πάντως δεν θα μπορεί να λειτουργήσει όταν η επιφάνεια της Σελήνης δεν εκτίθεται στον Ηλιο.

Στατιστικά, η προσεδάφιση στη Σελήνη έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Μόνο οι μισές περίπου από όλες τις προσπάθειες έχουν πετύχει.

Πριν από την Ιαπωνία, η Ινδία ήταν αυτή που τα κατάφερε όταν το Chandrayaan-3 προσεληνώθηκε κοντά στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο της Σελήνης τον περασμένο Αύγουστο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο που εκτοξεύθηκε από ιδιωτικό φορέα, έληξε τη σεληνιακή αποστολή του στις φλόγες πάνω από τον Ειρηνικό.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το πρώτο σεληνιακό διαστημικό σκάφος της Ρωσίας εδώ και δεκαετίες συνετρίβη στη Σελήνη αφού βγήκε εκτός ελέγχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...