252
Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ζορμπά: Αποικιοκρατικές οι θέσεις του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2019, 09:37
Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ζορμπά: Αποικιοκρατικές οι θέσεις του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2019, 09:37

Κυνική και διαχειριστική αντίληψη καταλογίζει στην ηγεσία του Βρετανικού Μουσείου η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά μετά τη νέα προκλητική άρνηση του Μουσείου να επιστρέψει ή ακόμη και να τα δανείσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η υπουργός, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασε τη συνέντευξή του Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, στα «Νέα» του Σαββάτου στην οποία παραδέχεται ότι «όταν μετακινείς πολιτιστική κληρονομιά σε ένα μουσείο, τη μετακινείς εκτός πλαισίου της».

Ωστόσο, ο ίδιος ισχυρίζεται ακόμη ότι «αυτή η μετατόπιση είναι και αυτή μια δημιουργική πράξη» και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα», ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο επ’ αόριστον δανεισμού.

Από την πλευρά της η υπουργός τονίζει καταρχάς ότι «η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος» ενώ υπογραμμίζει ότι η δήλωση του Χάρτβιχ Φίσερ περί «νόμιμου ιδιοκτήτη» επιδεικνύει μια «στενή, κυνική διαχειριστική αντίληψη».

Προσθέτει: «Είναι λυπηρό να ακούγεται από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και γνωστό ιστορικό τέχνης. Υποβαθμίζει την πολιτιστική κληρονομιά από ανεκτίμητη οικουμενική αξία σε αγοραπωλησία. Παρόμοιες απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στο διεθνές πεδίο του πολιτισμού. Αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco.

» Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα ακρωτηριασμένο μνημείο, σύμβολο της χώρας διαχρονικά, στο οποίο οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του, σύμφωνα με τη βασική αρχή της “ακεραιότητας”, όπως επιβάλλει η Σύμβαση της Unesco του 1972».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News