856
Εικόνα που έγινε viral από τα επεισόδια την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου | social media

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπήρξε ακραία καταστολή

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 09:13
Εικόνα που έγινε viral από τα επεισόδια την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου
|social media

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπήρξε ακραία καταστολή

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 09:13

Απαντήσεις στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης –και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ– σχετικά με όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια, μετά την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι δεν ισχύουν όσα καταγγέλλονται για «υπέρμετρη αστυνομική βία». Εγκάλεσε δε το υπουργείο τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για βία στη διαδήλωση και καταστολή των νεολαιίστικων κινημάτων.

«Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, «δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ»…

Επιπλέον, το υπουργείο επισήμανε ότι δεν υπήρξε εξευτελισμός διαδηλωτών ενώ προσθέτει ότι «αν υπάρχουν, στις δύσκολες συνθήκες οδομαχιών, περιστατικά υπέρβασης από την αστυνομία, υπάρχουν θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθούν».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραφείου Τύπου, καταγγέλλει αστυνομία και κυβέρνηση για “την ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου”.

» Πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξαν και επεισόδια στις τρεις διαδηλώσεις από το Σάββατο έως το βράδυ της Κυριακής.

» Δυστυχώς οι συνθήκες και η απειλή αναταραχής επέβαλαν να κινητοποιηθούν πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Φυσικά η ηγεσία της αστυνομίας και η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένες εάν οι διαδηλώσεις γίνονταν με παρουσία ελάχιστων αστυνομικών και όχι 3.500. Η Αστυνομία έχει άλλες προτεραιότητες να ικανοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

» Οταν όμως κάθε χρόνο σε επετείους όπως η 17η Νοέμβρη και η 6η Δεκεμβρίου, υπάρχουν ευρείας τάξης επεισόδια και καταστροφές, τότε αυτή η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να βάλουν ένα τέλος.

» Στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια. Ισχύει δηλαδή το αντίστροφο από αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περί «μοναδικού στόχου να εκφοβίσει-η κυβέρνηση- το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.

» Οι άντρες των ΜΑΤ δεν “εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας”, συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν.

» Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί.

» Και αν υπάρχουν, στις δύσκολες συνθήκες οδομαχιών, περιστατικά υπέρβασης από την αστυνομία, υπάρχουν θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθούν οι όποιες υπερβάσεις. Η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται και οι διαδικασίες που την διασφαλίζουν επίσης δεν αμφισβητούνται.

» Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο».

ΣΥΡΙΖΑ κατά Χρυσοχοΐδη: «Υπερασπίζεται τις αγριότητες»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του την Κυριακή επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως επισήμανε, ο υπουργός «εμφανίστηκε, όχι μόνο για να καλύψει αλλά και για να υπερασπιστεί τις αγριότητες των δυνάμεων της αστυνομίας. Τόλμησε όμως και κάτι ακόμη: Ισχυρίστηκε πως οι εικόνες διαπόμπευσης των διαδηλωτών και χρήσης ακραίας βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις είναι… οφθαλμαπάτη και συκοφαντία του ΣΥΡΙΖΑ! 

» Το θράσος του κ. Χρυσοχοΐδη αγγίζει τα όρια της αθλιότητας. Ωστόσο, δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Φαίνεται πως, προκειμένου να υπηρετήσει το δόγμα “Νόμος και Τάξη” του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Προ.Πο. είναι διατεθειμένος να ισχυριστεί ακόμα κι ότι οι γάιδαροι πετάνε.

» Τα θέματα, όμως, που αφορούν τον πυρήνα του κράτους δικαίου είναι πολύ σοβαρά. Αν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να τα διαχειριστεί  διασπείροντας fake news και προσβάλλοντας την νοημοσύνη των πολιτών, είναι βαθιά γελασμένη».

Κίνημα Αλλαγής: «Ακραία και αδικαιολόγητη βία»

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής σε δήλωσή του σχετικά με τα γεγονότα της Παρασκευής έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «στιγμιότυπα ακραίας και αδικαιολόγητης άσκησης βίας, οι καταγγελίες για αυθαίρετες προσαγωγές και οι εικόνες εξευτελισμού της προσωπικότητας συλληφθέντων από δυνάμεις των ΜΑΤ χτες το βράδυ στα Εξάρχεια προκαλούν έντονο προβληματισμό.

» Για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οποιοσδήποτε πολίτης εύλογα θα αναρωτιέται ποιες ακριβώς οδηγίες έχουν λάβει οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την ηγεσία της Αστυνομίας και του Υπουργείου για αντίστοιχες περιπτώσεις. Δεύτερον, γιατί έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από τεκμήρια (φωτογραφίες και βίντεο) που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Τεκμήρια που αφήνουν να πλανάται η υποψία ότι σε τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας επικρατούν σήμερα τάσεις ρεβανσισμού.

» Τα ερωτήματα αυτά θα θέσω στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε επίκαιρη ερώτηση που πρόκειται να καταθέσω τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή.\

» Η παραπομπή των καταγγελιών στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι το αυτονόητο πρώτο βήμα. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οφείλει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τα περιστατικά αυτά με πλήρη διαφάνεια και απόλυτη ειλικρίνεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...