337
Στρατιωτικά οχήματα του στρατού των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι μάχονται πλάϊ στο ρωσικό στρατό, προελαύνουν στο Ντονέτσκ | Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images

Υπό ρωσικό έλεγχο το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 22:34
Στρατιωτικά οχήματα του στρατού των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι μάχονται πλάϊ στο ρωσικό στρατό, προελαύνουν στο Ντονέτσκ
|Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images

Υπό ρωσικό έλεγχο το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 22:34

«Το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι. «Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», αν και δεν την έχουν περικυκλώσει, εξήγησε ο ουκρανός αξιωματούχος σε σχετική δήλωσή του το βράδυ την Τρίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 100%, σχεδόν, των κρίσιμων υποδομών και το 90% των κατοικιών της πόλης έχουν καταστραφεί εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών, η συνέχιση των οποίων κατέστησε αδύνατη τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ή την απομάκρυνση αμάχων. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φύγουν από το Σεβεροντονέτσκ» επειδή η εκκένωση είναι πολύ επικίνδυνη, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, σημείωσε ο Γκαϊντάι.

Τη στιγμή της ενημέρωσης του κυβερνήτη η πόλη δεν είχε πια νερό, ηλεκτρικό ή ούτε φυσικό αέριο, όπως ανέφερε.

Μολονότι η κατάσταση περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο για τους Ουκρανούς στρατιώτες, οι τελευταίοι «δεν θα περικυκλωθούν», συνέχισε, επισημαίνοντας πως «κρατούν τις θέσεις τους». «Μάχες διεξάγονται στην καρδιά της πόλης», πρόσθεσε.

  • Το Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιτσάνσκ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη διοικητική πρωτεύουσα του Λουχάνσκ, το Κραματόρσκ, είναι δύο πόλεις-κλειδιά για να επιτύχουν οι ρωσικές δυνάμεις τον δεδηλωμένο στόχο τους, να ελέγξουν ολόκληρο το Ντονμπάς (περισσότερα εδώ). Στο Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενδέχεται να έχουν απομείνει 12.000 άμαχοι, παγιδευμένοι από τις συγκρούσεις τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ΜΚΟ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Βομβαρδίστηκε δεξαμενή νιτρικού οξέος

Νωρίτερα, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γκαϊντάι κάλεσε τους κατοίκους να μην βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, αφότου μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση, ακόμη και θάνατο.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ απέδωσε την ενέργεια αυτή στους Ρώσους. Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η δεξαμενή αυτή «εξερράγη» στο χημικό εργοστάσιο Αζότ. «Η περιοχή του εργοστασίου ελέγχεται ακόμη από μονάδες του ουκρανικού καθεστώτος» ανέφερε μέσω Telegram ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...