772
Στην ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε η ΝΔ, συμμετείχαν 270 βουλευτές | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη διεύρυνση της σύνθεσης του ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2016, 20:06
Στην ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε η ΝΔ, συμμετείχαν 270 βουλευτές
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη διεύρυνση της σύνθεσης του ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2016, 20:06

Τη σύγκρουση είναι πιθανό να επιλέξει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά και την άκαρπη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά και το διαφαινόμενο «ναυάγιο» προκειμένου να συγκροτηθεί το προεδρείο του ΕΣΡ αυτή τη στιγμή, έπειτα από τη ρητή άρνηση της ΝΔ. Υστερα από αυτό το αδιέξοδο λοιπόν, η επόμενη κίνηση θα είναι ακόμη μία νομοθετική πρωτοβουλία δια χειρός κυβέρνησης, προκειμένου να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ -αναφορικά με την αδειοδότηση των καναλιών- στην κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να ξενίσει κανέναν το ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί το «όχι» της ΝΔ στην πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τις οκτώ πλέον κενές θέσεις του ΕΣΡ, οπότε -και μέσω κυβέρνησης, αλλά και από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας- έγινε σαφές πως όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα, αφού ο Νίκος Παππάς επικαλέστηκε την αξιολόγηση. Και ενώ δεν υπήρξε συναίνεση -αυτό ζητήθηκε και στη συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη, αλλά και από τη ΝΔ το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή- ο αριθμός των καναλιών που θα αδειοθοτηθούν, παραμένει στη δικαιοδοσία του.

Τι συνέβη το απόγευμα της Τρίτης

Επειτα από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με 165 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 19 «παρών». Η τροπολογία προβλέπει τη διεύρυνση της σύνθεσης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, από επτά στα εννέα μέλη.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Από την πλευρά τους, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Κύκλοι της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που την κατηγόρησε για κωλυσιεργία και την κάλεσε να συναινέσει στην τροπολογία ώστε η Βουλή να αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι: «Η ΝΔ εμμένει στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ».

Στην κυβέρνηση εναπόκειται, πλέον, η συγκρότηση του ΕΣΡ

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει, πια, το πώς θα συγκροτηθεί το ΕΣΡ, καθώς στη Διάσκεψη των Προέδρων δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5. «Κατόπιν αυτού είναι ζήτημα της κυβέρνησης πώς θα ρυθμίσει το ζήτημα αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά το αποτέλεσμα της ατελέσφορης ψηφοφορίας. Σε ψηφοφορία επί της πρότασης Βούτση υπήρξαν 12 «ναι», 7 «όχι», 3 «παρών», ενώ απουσίασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ κατά η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή. «Παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και Ποτάμι.

Νομοθετική παρέμβαση για τις τηλεοπτικές άδειες πριν από την αξιολόγηση προανήγγειλε ο Παππάς

Νομοθετική παρέμβαση πριν από την πρώτη αξιολόγηση -ώστε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες- προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, διαχωρίζονται οι δύο διαδικασίες, δηλαδή η συγκρότηση του ΕΣΡ και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ώστε να προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός.

Προτού αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής

«Αν συναινέσει η ΝΔ, η Βουλή θα αποφασίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση», τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο κ. Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να συναινέσει στην τροπολογία, ενώ επεσήμανε ότι με την έως τώρα στάση της «κωλυσιεργεί» και υπενθυμίζει την υποχρέωση για διεξαγωγή διαγωνισμού που απορρέει από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, η ΝΔ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός διότι «η αγορά χωράει άπειρα κανάλια». Συνεχίζοντας την κριτική του, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με τον διαγωνισμό, παρόλο που η μοναδική απόφαση που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αδειών. Την κάλεσε δε, να αποδείξει ότι «δεν παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Εάν παρ’ όλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει, είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς» είπε ο κ. Παππάς κλείνοντας.

Χθες, Δευτέρα, έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια ο οποίος έκανε λόγο για «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους» και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν είναι αυτό το έδαφος πάνω στο οποίο θα κτιστεί η συναίνεση». «Βάζουμε άλλες δυο θέσεις για να πετύχουμε την πρόβλεψη των 4/5; Αυτή ήταν ή πρόβλεψη του συνταγματικού νομοθέτη;», διερωτήθηκε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη αυτή «μας εκθέτει ενώπιον του ελληνικού λαού», καθώς «μας λέει μέσα από ένα παζάρι να βάλουμε κάποιον δικό μας». «Αυτή η διάταξη είναι έκθετη και δεν αποτελεί με κανένα τρόπο θεμέλιο για συναίνεση», πρόσθεσε και δήλωσε ότι «σε τέτοιες διατάξεις ντροπής η ΝΔ δεν έχει καμία πρόθεση να συναινέσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...