502
O Χοσέ Μουχίκα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας | REUTERS/Tony Gentile

Χοσέ Μουχίκα, ένας απροσδόκητος σταρ στο Φεστιβάλ Βενετίας

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 06:50
O Χοσέ Μουχίκα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
|REUTERS/Tony Gentile

Χοσέ Μουχίκα, ένας απροσδόκητος σταρ στο Φεστιβάλ Βενετίας

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 06:50

Ξεχάστε τους νεαρούς, λαμπερούς, αλλά και… διάττοντες κινηματογραφικούς αστέρες που περπατάνε εδώ και μερικές ημέρες πάνω στα κόκκινα χαλιά στο βενετσιάνικο Λίντο.

Ο πραγματικός αστέρας του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας δεν είναι νέος, ούτε ηθοποιός, αλλά ο υπέργηρος πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης το διάστημα 2010-2015.

Ο Χοσέ Μουχίκα, στα 83 χρόνια του, απολαμβάνει μια αναπάντεχη φήμη καθώς πρωταγωνιστεί… εκουσίως αλλά και ακουσίως σε δύο ταινίες στην φετινή Μόστρα. Εκουσίως, καθώς πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα με τίτλο «Ο τελευταίος ήρωας» (Last Hero), το οποίο συνδυάζει συνεντεύξεις με αρχειακό υλικό και ασχολείται με τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, όταν παρέδωσε τη σκυτάλη στον διάδοχο και σύμμαχό του Ταμπαρέ Βάσκες.

Αλλά και… ακουσίως, καθώς αποτελεί ο ίδιος το επίκεντρο της ουρουγουανής ταινίας «La Noche de 12 Años» (Η Δωδεκαετής Νύχτα) με θέμα τη φυλάκισή του από το 1973 μέχρι το 1985.

Ο πρώην αντάρτης του αριστερού κινήματος των Τουπαμάρος, γνωστός και ως «el presidente mas pobre» (ο φτωχότερoς πρόεδρος) που έμεινε στην ιστορία της χώρας του ως «El Pepe», βρέθηκε ο ίδιος στη Μόστρα και έδωσε μια συνέντευξη στην ιταλική Corriere.

O Χοσέ Μουχίκα μαζί με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος ήρωας»

Οσον αφορά την ταινία μυθοπλασίας, που ωστόσο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ο Μουχίκα τόνισε πως «η ταινία αναπαριστά καταστάσεις που ξυπνούν μέσα μου αντιφατικά συναισθήματα και που σχετίζονται με τη μητέρα μου, τους συντρόφους μου, αλλά και πολλούς που δεν βρίσκονται πια εν ζωή».

Η διαταγή που είχαν λάβει οι δεσμοφύλακες του Μουχίκα και των άλλων δύο συντρόφων του ήταν, επειδή δεν μπορούσαν να τους σκοτώσουν, να τους κάνουν να τρελαθούν με κάθε δυνατό τρόπο. Και ο πλέον αποτελεσματικός είναι, συνήθως, το καθεστώς απομόνωσης.

«Η απομόνωση είναι η χειρότερη τιμωρία μετά τη θανατική ποινή. Οταν βγήκαμε από τη φυλακή, επισκεφτήκαμε ψυχολόγους… Ισως να ήμασταν και λίγο τρελοί» προσθέτει ο 83χρονος Ουρουγουανός.

Οσο για το κατά πόσον είναι δυνατόν να μην υπάρχει έστω μια μικρή αίσθηση εκδίκησης, ο Μουχίκα είναι ξεκάθαρος: «προσπάθησα να μην γίνω κρατούμενος και του ίδιου μου του μίσους».

Ο Αντόνιο ντε λα Τόρε υποδύεται τον Χοσέ Μουχίκα στην ταινία «La Noche de 12 Años», με θέμα τη φυλάκιση του πρώην προέδρου της Ουρουγουάης ( Alcaravan/Haddock Films)

Η κουβέντα στη συνέχεια πηγαίνει σε πιο σύγχρονα πολιτικά μονοπάτια και η συμβουλή του στους Ευρωπαίους είναι «να μην αφήσουν να διαλυθεί η ΕΕ».

«Θα ήθελα έναν παρόμοιο οργανισμό για τη Λατινική Αμερική. Με την ΕΕ έχετε ήδη εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία. Ομως ο εθνικισμός με τρομάζει. Και η Ιταλία, που έχει στείλει τόσους μετανάστες σε όλο τον κόσμο, τώρα φοβάται τους μετανάστες».

Τέλος, και σχετικά με την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του, ο 83χρονος γηραιός πολιτικός καταλήγει με νόημα: «όταν ήμουν νέος, σκέφτηκα ότι όλος ο αγώνας ήταν για την εξουσία. Τώρα πλέον βλέπω ότι η ιστορία των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων είναι σαν ένας σωρός από σπασμένα γυαλιά, από τα οποία λείπουν θεμελιώδη πράγματα, όπως τα εργατικά και τα κοινωνικά δικαιώματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...