655
Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας δεν έκρυψε τον προβληματισμό της και προανήγγειλε παρέμβαση προς τηνκατεύθυνση της επαναφοράς ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ | φωτ. αρχείου

Πανελλήνιες: Φοιτητής Φιλολογίας με 9 και Μαθηματικού με 7,5!

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 10:34
Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας δεν έκρυψε τον προβληματισμό της και προανήγγειλε παρέμβαση προς τηνκατεύθυνση της επαναφοράς ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ
|φωτ. αρχείου

Πανελλήνιες: Φοιτητής Φιλολογίας με 9 και Μαθηματικού με 7,5!

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 10:34

Εντυπωσιακός είναι και φέτος ο αριθμός των υποψηφίων που εισάγεται με βαθμούς κάτω της βάσης στα ΑΕΙ της χώρας, καθώς ξεπερνά το 25% στα Γενικά Λύκεια και το 40% στα Επαγγελματικά.

Για ακόμη μία φορά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας αποτυπώνουν μία αποκαρδιωτική εικόνα για τρόπο με τον οποίο εισάγοντα χιλιάδες υποψήφιοι σε μία σειρά  απο σχολές, συγκεντρώνοντας βαθμολογίες αρκετά κάτω από τη βάση του 10.

Σε αρκετά τμήματα η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε κοντά στα 4.000-5.000 μόρια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νεοϊδρυθέν τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και έδρα το Αγρίνιο, όπου η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα  9.747 μόρια  (με τους μελλοντικούς πτυχιούχους να διατηρούν μάλιστα επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου).

Στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Κομοτηνής εξάλλου η βάση εισαγωγής μόλις που «καβάλησε» το 10, στα 10.289 μόρια με πτώση 1.611 μόρια!

Στα χαμηλά των βάσεων, το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου 4.092 μόρια είναι αρκετά για να φοιτήσεις, αλλά και το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά με 4.846 μόρια.

Με βάση κάτω του δέκα εισήχθησαν και οι τελευταίοι στο Μαθηματικό της Σάμου, η βάση του οποίου φέτος κατρακύλησε κατά 2.587 μόρια, στα 7.501.

Αντίθετα η βάση εισαγωγής στο νεοϊδρυθέν τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα έφθασε στα 16.641 μόρια -αρκετά υψηλή για επαρχιακή πόλη.

Νομική Κομοτηνής, με βάση 17.225 μόρια (-240) και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης με 18.123 (-328) είναι οι σχολές με τη χαμηλότερη βάση στα τμήματα Νομικής και Ιατρικής.

Υψηλές διατηρήθηκαν οι βάσεις στις περιζήτητες λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής (18.241 μόρια  με άνοδο κατά 118 μόρια  η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.).

Στις σχολές και τα τμήματα της ΑΣΟΕΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας οι βάσεις διατηρήθηκαν στα περυσινά επίπεδα

Με 4.643 μόρια εισάγονται οι φοιτητές στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) ενώ 5.725 μόρια αρκούσαν για το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ίδιου ιδρύματος.

Και για όσους ήθελαν να γίνουν τοπογράφοι, τα νέα είναι καλά καθώς η βάση στο τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Σερρών διαμορφώθηκε στα 6.593 μόρια.

Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο φαινόμενο το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, ότι και τη φετινή χρονιά θα μπουν χιλιάδες υποψήφιοι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με βαθμούς κάτω από τα 10.000 μόρια.

Η κυρία Κεραμέως δεν έκρυψε τον προβληματισμό της και προανήγγειλε παρεμβάσεις από την ηγεσία του υπουργείου χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο που αυτές θα γίνουν.

«Εχουμε πει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η Πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», δήλωσε συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας.

Κατά τα άλλα, όπως είπε η υπουργός, φέτος θα μπουν στα ΑΕΙ περίπου 80.000 υποψήφιοι, με το 23% (περίπου δηλ ένας στους τέσσερις)  στο τμήμα πρώτης προτίμησης.

Οι κοπέλες έχουν πάλι την πρωτιά με ποσοστό 53,48%.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις. Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρσι. Άρα ο κύριος λόγος για την πτωτική  τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων», σημείωσε στη σχετική αναφορά της η κυρία Κεραμέως

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα απεστάλησαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι της Τρίτης.

Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν στα Λύκεια περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...