402
Ο Μπόρις Τζόνσον ψήφισε στο κέντρο του Λονδίνο μαζί με τον σκύλο του | REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Ουρές για τις πιο σημαντικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 15:37
Ο Μπόρις Τζόνσον ψήφισε στο κέντρο του Λονδίνο μαζί με τον σκύλο του
|REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Ουρές για τις πιο σημαντικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 15:37

Μεγάλη προσέλευση με μεγάλη υπομονή μέσα στο κρύο, ενθουσιασμός αλλά και τακτικισμός από πλευράς των πολιτών. Η ατμόσφαιρα την ημέρα των εκλογών στη Βρετανία έχει κάτι και από τη σοβαρότητα  της απόφασης που θα κρίνει το μέλλον της χώρας για δεκαετίες, αλλά και από την μη σοβαροφανή προσέγγιση των Βρετανών.

Από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης η κίνηση είναι σημαντική, πολλά κέντρα είναι δε γεμάτα και περισσότερο θα είναι το απόγευμα, όταν πολλοί θα έχουν φύγει από τις εργασίες τους. Οπου υπάρχουν ουρές, όπως γράφουν πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα, είναι οι μεγαλύτερες που θυμούνται ποτέ.

Δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα είναι ο κακός καιρός που θα κρατήσει πολλούς στα σπίτια τους και αφετέρου η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά προ΄σελευση των νέων που αναμένεται να προτιμήσουν τους Εργατικούς.

Τι θα βγει από την κάλπη μετά τα μεσάνυχτα (επίσης ώρα Ελλάδας), όταν θα τερματιστεί η διαδικασία, μάλλον το γνωρίζουν όλοι. Το exit poll των μεγάλων δικτύων που θα δημοσιευτεί μετά το κλείσιμο της κάλπης θα ρίξει ένα πρώτο φως στα πράγματα και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής θα είναι πλέον σαφές ποιος  θα είναι ο πρωθυπουργός.

Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον οδεύουν προς νίκη το εύρος της οποίας απομένει να φανεί. Κυρίως θα φανεί και το αν και κατά πόσο θα υπάρχει από αύριο η δυνατότητα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης και το περιθώριο ελιγμών αυτής της κυβέρνησης.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεξιά, με τη συνοδεία του και, πάνω αριστερά, τον Ελμο από το Σέσαμι Στριτ (είναι ένας πολίτης που διαμαρτύρονταν με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο) // Reuters

Τα προβλήματα δεν λείπουν, αν και είναι μικρή έκτασης. Σημαντικότερος ήταν ο εντοπισμός μιας ύποπτης συσκευής κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο στη Σκωτία. Η συσκευή εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη και οι ψηφοφόροι το πρωί μεταφέρθηκαν σε άλλο τμήμα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επέλεξε να μην ψηφίσει στην περιφέρεια Αξμπριτζ, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος, αλλά στην περιφέρεια Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν την έδρα με οριακό αποτέλεσμα. Συνοδευόταν από τον σκύλο του.

Είναι ένα είδος τακτικισμού στον οποίο επιδόθηκαν οι πολίτες σε αυτή την αναμέτρηση περισσότερο ίσως από άλλες φορές.

Την Τρίτη ο Guardian είχε ολόκληρο οδηγό  για «τακτική ψήφο» αυτή δηλαδή που θα στηρίξει τους Εργατικούς σε κρίσιμες περιφέρειες οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ψαλιδίσουν την πλειοψηφία των Συντηρητικών. Το πόσο θα αποδώσουν αυτά επίσης θα φανεί στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...