904
O αντεισαγγελέας έβαλε και πάλι στο κάδρο της υπόθεσης τον πρώην πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα |

Αγγελής για «Ρασπούτιν» – Novartis: Ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού είναι ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 14:58
O αντεισαγγελέας έβαλε και πάλι στο κάδρο της υπόθεσης τον πρώην πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα
|

Αγγελής για «Ρασπούτιν» – Novartis: Ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού είναι ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 14:58

Στο κάδρο της υπόθεσης Novartis – «Ρασπούτιν» έβαλε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, μία ημέρα μετά τον ισχυρισμό του ότι με εντολή του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού δεν αποπέμφθηκε τελικά η Ελένη Τουλουπάκη από επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφοράς (εδώ).

«Ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού είναι ο τέως πρωθυπουργός», φέρεται να είπε ο πρώην εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Προηγουμένως ο μάρτυρας προσκόμισε έγγραφο του FBI με το οποίο το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ ενημέρωνε τις ελληνικές αρχές πως δεν διαθέτει στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis. Κατά δήλωση του κ. Αγγελή, το εν λόγω έγγραφο εξαιρέθηκε εσκεμμένα από το φάκελο της δικογραφίας, με ευθύνη της κυρίας Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το FBI διευκρινίζει πως έχει στοιχεία μόνο για χρηματισμούς ιατρών, ενώ αναφορικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων απαντά ότι  «δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

Ουσιαστικά με το έγγραφο-ντοκουμέντο που κατέθεσε στην Προανακριτική ο αντιεισαγγελέας Αγγελής αποδεικνύεται η απόπειρα στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ μέσω συγκεκριμένων ενεργειών – παραλείψεων της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, καθώς το έγγραφο του FBI δεν συμπεριελήφθη στη δικογραφία που εστάλη στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018.

Δεν αφαιρείται η δικογραφία από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Την Πέμπτη, έπειτα από σχετικό  αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, που υποβλήθηκε στις 13 Νοεμβρίου, η Ολομέλεια Εφετών κλήθηκε να αποφασίσει αν θα αφαιρεθεί η δικογραφία της υπόθεσης Novartis από την Ελένη Τουλουπάκη.

Με μεγάλη πλειοψηφία και οριακή απαρτία η Ολομέλεια Εφετών αρνήθηκε τελικα την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή, κρίνοντας ουσιαστικά ότι οι χειρισμοί για τη διερεύνηση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας από την Εισαγγελία και τις Ανακρίτριες Διαφθοράς «έχουν καλώς».

Συγκεκριμένα, με παρόντες τους 112 από τους 307 εφέτες, η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με πλειοψηφία 69 εφετών έναντι 40, έκρινε πως η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και η κύρια ανάκριση στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς, δεδομένου ότι η έρευνα διενεργείται ήδη τρία χρόνια και έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.

Οπως αναφέρθηκε στην Ολομέλεια, ήδη πέντε δικογραφίες βρίσκονται στην ανάκριση με τις ανακρίτριες Διαφθοράς να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο της δικογραφίας. Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογίες, ούτε ακόμη και για την πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους με την άσκηση ποινικής δίωξης στον πρώην ισχυρό άνδρα της Νοvartis Kωνσταντίνο Φρουζή, αιτιολογήθηκε από τους εφέτες καθώς λείπουν στοιχεία τα οποία οι ανακρίτριες αναμένουν από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οσον αφορά την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με την πλειοψηφία της Ολομέλειας, η τελευταία ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία ήταν 14-6-2019 και δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δυο ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν μάλιστα από τους εφέτες ικανότατες στο έργο τους.

Κάνοντας αποτίμηση του έως τώρα έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς τονίστηκε ότι ήδη έχουν τεθεί επτά υποθέσεις στο αρχείο, έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα τέσσερις δικογραφίες.

Κατά την άποψη της μειοψηφίας, η δικογραφία θα έπρεπε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, καθώς είναι πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, συνέχεται με την αναγκαία λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο, έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα που αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναφορά και σε πολιτικά πρόσωπα.

 Οι διάλογοι στην κατάθεση Αγγελή

«Με όλα τα στοιχεία που γνωρίζετε για την υπόθεση εσείς θα ασκούσατε δίωξη στην περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης. στον αντιεισαγγελέα Αγγελή κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στην Προανακριτική.

«Οχι, δεν θα ασκούσα τέτοια δίωξη. Επιπλέον σε αυτή την περίπτωση αν ήμουν ακόμα επόπτης θα ασκούσα δίωξη στους εισαγγελείς για κατάχρηση εξουσίας», απάντησε εκείνος

«Εχετε αντιληφθεί πώς βγήκε το ψευδώνυμο Ρασπούτιν; Είπατε οτι και η κυρία Δημητρίου σάς μιλούσε για τον Ρασπούτιν», ήταν το ερώτημα  που ετέθη από τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλο.

«Τον Ρασπούτιν τον ήξεραν ακόμη και οι πέτρες στον Αρειο Πάγο και την Εισαγγελία Εφετών. Είχε γίνει μάλιστα και καταγγελία από συνταξιούχο δικηγόρο που ζητούσε να βρούμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Την καταγγελία η Δημητρίου την ανέθεσε στην Τουλουπάκη. Εγώ τότε μάλιστα της είπα “καλά είσαι καλά βάζεις την Τουλουπάκη να βρει ποιος είναι ο Ρασπούτιν;”. Τελικά η Τουλουπάκη είπε ότι αυτή δεν έχει καμία αρμοδιότητα και έστειλε την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο τελικά την έβαλε στο αρχείο», ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Αγγελής για να προσθέσει:

«Ολες τις συζητήσεις για την κυρία Τουλουπάκη τις κάναμε με την κυρία Παπασπύρου. Όπως σας έχω πει μου έλεγε οτι θα φύγει με τον ανασχηματισμό. Έγινε ανασχηματισμός και δεν έφυγε. Της είπα τότε της Παπασπύρου «καλά, το δούλεμα πάει σύννεφο». Και τότε μου είπε η Παπασπύρου οτι άλλαξε η γραμμή. “Θα την αφήσουμε να ολοκληρώσει την θητεία της και θα φύγει μετα”. Οταν ανανεώθηκε και η θητεία της κυρίας Τουλουπάκη κατάλαβα ότι δεν είχαν σκοπό να την διώξουν. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν ενός ανδρός αρχή. Για την ακρίβεια μίας γυναικός αρχή. Η κυρία Τουλουπάκη έκανε ό,τι ήθελε. Δεν ελεγχόταν από κανέναν».

«Είπατε χθες κυριε εισαγγελεύ, οτι ο εκπρόσωπος του FBI σας είχε πει πως “υπάρχει ένας δικηγόρος που εκβιάζει τους μάρτυρες και θα πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με αυτό. Ο δικηγόρος αυτός είχε συμφέρον να έχει θετική εξέλιξη η υπόθεση στην Αμερική γιατί θα έπαιρναν χρήματα”. Ποιος είναι αυτός ο δικηγόρος;», ρώτησε τον μάρτυρα ο κ. Μπιάγκης.

«Ο Σαράκης», απάντησε μονολεκτικά ο αντιεισαγγελέας Αγγελής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...