576
Ακινητοποιημένο τρένο στον σταθμό Euston του Λονδίνου | REUTERS/Peter Nicholls

Βρετανία: Μαζική απεργία σιδηροδρομικών, δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 12:16
Ακινητοποιημένο τρένο στον σταθμό Euston του Λονδίνου
|REUTERS/Peter Nicholls

Βρετανία: Μαζική απεργία σιδηροδρομικών, δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 12:16

Μισό εκατομμύριο εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, σιδηροδρομικοί και καθηγητές πανεπιστημίου στη Βρετανία κατέβηκαν σε απεργία την Τετάρτη με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, στη μεγαλύτερη συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων 30 ετών, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα.

Η μαζική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία, να ανασταλούν τα περισσότερα δρομολόγια τρένων, ενώ ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να βοηθήσει με τους ελέγχους στα σύνορα, εάν χρειαστεί.

Περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί κατέβηκαν σε απεργία, η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα που παίρνει μέρος στην κινητοποίηση.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απεργών στη Βρετανία εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό προκειμένου να καλύπτεται το υψηλό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.

Η Μέρι Μπούστεντ, γενική γραμματέας της Εθνικής Ενωσης Εκπαίδευσης, δήλωσε στο Reuters ότι οι εκπαιδευτικοί στο συνδικάτο της νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την απεργία καθώς η μείωση των αποδοχών τους σημαίνει ότι πολλοί αποχωρούν από τον κλάδο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται αυτοί που μένουν πίσω.

«Τα τελευταία 12 χρόνια υπήρξε μια πραγματικά καταστροφική μακροπρόθεσμη μείωση στον μισθό τους», δήλωσε η ίδια, έξω από σχολείο του νότιου Λονδίνου. «Κανείς από τους ανθρώπους πίσω μου δεν θέλει να απεργήσει σήμερα, αλλά λένε, με μεγάλη απροθυμία, ότι έως εδώ και ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% -το υψηλότερο επίπεδο σε τέσσερις δεκαετίες- η Βρετανία καταγράφει κύμα κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες σε διάφορους κλάδους, όπως οι εργαζόμενοι στην υγεία και τις μεταφορές, οι υπάλληλοι στις αποθήκες της Amazon και το προσωπικό των ταχυδρομείων.

Η υπουργός Παιδείας, Γκίλιαν Κίγκαν, επανέλαβε σήμερα τη θέση της κυβέρνησης: κρατά σκληρή γραμμή απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, λέγοντάς τους ότι το να υποχωρήσει στα αιτήματα για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών απλά θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε αυξήσεις μισθών που ξεπερνούν τον πληθωρισμό σε ένα κομμάτι του εργατικού δυναμικού και να επιδεινώσουμε τον πληθωρισμό για όλους. Δεν είναι οικονομικά συνετό κάτι τέτοιο», δήλωσε η ίδια BBC.

Πάντως, οι απεργίες έχουν πολιτικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ. Το Συντηρητικό κόμμα υπολείπεται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κατά περίπου 25 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με έρευνες, οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει χειριστεί καλά το θέμα των απεργιών.

Σήμερα εξάλλου απεργούν και 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι από περισσότερους από 120 φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης δεκάδες χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίου και σιδηροδρομικοί.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται νέες κινητοποιήσεις από νοσηλευτές, διασώστες, τηλεφωνητές στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης και άλλους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ και οι πυροσβέστες αυτή την εβδομάδα τάχθηκαν υπέρ μίας πανεθνικής κινητοποίησης.

Απεργούν οι σιδηροδρομικοί

Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα τρένα στην Αγγλία την Τετάρτη, καθώς οι σιδηροδρομικοί ξεκίνησαν τη διήμερη απεργία τους, ζητώντας αυξήσεις.

Από τις 14 σιδηροδρομικές εταιρείες που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, μόνο τέσσερις θα πραγματοποιήσουν ελάχιστα δρομολόγια.

Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στις γραμμές από τη Σκωτία και την Ουαλία προς το Λονδίνο, αλλά όχι στο εσωτερικό των χωρών αυτών, καθώς τα συνδικάτα εκεί κατέληξαν σε συμφωνία για τα μισθολόγια και έτσι δεν συμμετέχουν στην απεργία.

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις, μέχρι το καλοκαίρι, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες.

Η «καλύτερη» πρόταση των εργοδοτών ήταν για αύξηση 8% σε δύο χρόνια υπό όρους, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Η διαρροή της πρότασης στον Τύπο, πριν απαντήσει το συνδικάτο, εξόργισε τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους, που αποφάσισαν να προχωρήσουν με την απεργία.

Ο μέσος μισθός ενός μηχανοδηγού είναι 60.000 λίρες τον χρόνο.

Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2022 έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια 480 εκατ. λιρών για τους σιδηροδρόμους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...