793
Ο Μίλοραντ Ντόντικ, που διεκδικεί την τρίτη θητεία του στην προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας, ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη | EPA/ALEKSANDAR GOLIC

Βοσνία: Σύγχυση για το εκλογικό αποτέλεσμα στη «Σερβική Δημοκρατία»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 10:15
Ο Μίλοραντ Ντόντικ, που διεκδικεί την τρίτη θητεία του στην προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας, ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη
|EPA/ALEKSANDAR GOLIC

Βοσνία: Σύγχυση για το εκλογικό αποτέλεσμα στη «Σερβική Δημοκρατία»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 10:15

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς δυο σέρβοι πολιτικοί ηγέτες διατείνονται πως επικράτησαν στην περίπλοκη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, η οποία ενδέχεται να χειροτερέψει την ήδη εύθραυστη κατάσταση στο βαλκανικό κράτος.

Οι πολλαπλές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή είχαν αποτέλεσμα ήττες, συντριπτικές νίκες και μια απρόσμενη απόφαση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, εξελίξεις οι οποίες ενδέχεται να επιδεινώσουν περαιτέρω τη χρόνια αστάθεια στη μικρή, φτωχή χώρα, μοιρασμένη κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η εκλογική επιτροπή συνέχιζε την καταμέτρηση των ψήφων αργά τη νύχτα, ωστόσο η αντίπαλος του Μίλοραντ Ντόντικ, Γελένα Τρίβιτς, ανακήρυξε τη νίκη της στην κούρσα για την προεδρία της Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα («Σερβική Δημοκρατία», RS), τη σερβική οντότητα της κατακερματισμένης χώρας, αφού υποσχέθηκε προεκλογικά να ξεριζώσει τη διαφθορά και άφησε να πλανάται η απειλή απόσχισής της.

Πρόκειται για «νίκη του λαού», υποστήριξε η Τρίβιτς προτού βγει στους δρόμους στη Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, για να τη γιορτάσει. «Αυτή δεν είναι προσωπική μου νίκη, αλλά μάλλον νίκη της RS», πρόσθεσε.

Ο Ντόντικ, που διεκδικεί την τρίτη του θητεία στην προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας, απέρριψε τον ισχυρισμό της αντιπάλου του, καθηγήτρια οικονομίας.

«Εξασφάλισα το αξίωμα του προέδρου της RS», είπε, κατηγορώντας το αντίπαλο στρατόπεδο για έλλειψη «σοβαρότητας». «Η τάση» στην καταμέτρηση των ψήφων «εγγυάται απόλυτα ότι ο υποψήφιος του SNSD, δηλαδή εγώ, κέρδισα τις εκλογές».

Η Βοσνία κυβερνάται βάση ενός δυσλειτουργικού συστήματος, κληρονομιά της συμφωνίας ειρήνης του Ντέιτον, που έβαλε τέλος στον αιματηρό πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας (100.000 νεκροί) το 1995. Η χώρα είναι μοιρασμένη στη Σερβική Δημοκρατία και στην κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, οντότητες συνδεδεμένες με την αδύναμη συλλογική προεδρία, που όμως είναι συχνά παραλυμένη.

Βόσνιοι ψηφοφόροι περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν, την Κυριακή, στο Σαράγεβο – EPA/FEHIM DEMIR

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν τριών δεκαετιών που ακολούθησαν το βοσνιακό μακελειό, τα μεγαλύτερα κόμματα εκμεταλλεύονται τις εθνικές διαιρέσεις για να παραμένουν στην εξουσία.

Παράλληλα, όλοι όσοι μπορούν επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, μπροστά στην έλλειψη προοπτικών, πολιτικών και οικονομικών, στη χώρα όπου η ανεργία πλήττει περί το 30% του ενεργού πληθυσμού.

Σχεδόν 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Βοσνία μετά την τελευταία απογραφή (2013), όταν μέτραγε 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατά υπολογισμούς της βοσνιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ενωση για μια Βιώσιμη Επιστροφή.

Ο 63χρονος εθνικιστής Ντόντικ, ο σέρβος αντιπρόσωπος στη συλλογική προεδρία, πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις απειλές απόσχισης, οι οποίες του κόστισαν κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, ενώ επαναλαμβάνει διαρκώς πως η Βοσνία είναι «αποτυχημένη» χώρα.

Αντίθετα η νίκη του Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, στενού του συμμάχου, δεν αμφισβητείται. Ο 55χρονος νομικός, μέλος του κόμματος του Ντόντικ, αναμένεται να τον διαδεχθεί στην τριμερή προεδρία.

Η αναταραχή στη Σερβική Δημοκρατία δεν ήταν η μόνη έκπληξη στις χθεσινές εκλογές

Στη μουσουλμανική κοινότητα, ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, επικεφαλής της εθνικιστικής παράταξης SDA που κυριαρχεί για δεκαετίες στην πολιτική της ζωή και γιος του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Βοσνίας, υπέστη οδυνηρή ήττα. Διεκδικούσε τη βοσνιακή έδρα στην τριμερή προεδρία, αντιμέτωπος με υποψήφιο ο οποίος υποστηρίχθηκε από 11 κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ντένις Μπετσίροβιτς, 46χρονος καθηγητής Ιστορίας, που αγωνίζεται ώστε η Βοσνία να γίνει «φιλοευρωπαϊκή και ενωμένη» χώρα, έλαβε σχεδόν το 56% των ψήφων έναντι 39% του αντιπάλου του, σύμφωνα με τα ακόμη μη τελικά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής. Κάλεσε όλους τους πολίτες να «ενωθούν για το μέλλον. Δεν έχουμε άλλο χρόνο ούτε το δικαίωμα να κατασπαταλάμε την ενέργειά μας σε ανώφελες διενέξεις».

Ο Ντένις Μπετσίροβιτς μιλά στους δημοσιογράφους μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών – REUTERS/Amel Emric

Στην κροατική πλευρά, η συντριπτική νίκη του Ζέλικο Κόμσιτς, ο οποίος εξασφάλισε τέταρτη θητεία στην συλλογική προεδρία, ενδέχεται επίσης να προκαλέσει νέες αναταράξεις. Σημαιοφόρος μιας Βοσνίας «των πολιτών», χαίρει εκτίμησης μεταξύ των μουσουλμάνων μεν, αλλά προκαλεί απέχθεια στην πιο εθνικιστική μερίδα των Κροατών, που λένε πως δεν έχει καμία νομιμοποίηση να εκπροσωπεί αυτή την κοινότητα.

Ο Ζέλικο Κόμσιτς κάνει δηλώσεις μετά τη νίκη του – REUTERS/Amel Emric

Εδώ και μήνες κροατικά κόμματα, με το συντηρητικό HDZ να πρωτοστατεί, αξίωναν τροποποίηση των εκλογικών κανόνων, που επιτρέπουν στους μουσουλμάνους της Βοσνίας, που πλειοψηφούν δημογραφικά, να εκλέγουν στην πράξη το μέλος της συλλογικής προεδρίας που εκπροσωπεί τους Κροάτες. Απειλώντας να μποϊκοτάρουν την πολιτική διαδικασία, αξίωναν νέο μηχανισμό για να αναδεικνύουν επίσης τους αντιπροσώπους τους στην Ανω Βουλή της ομοσπονδίας, κάτι που απορρίπτουν οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας.

Λίγη ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας, Κρίστιαν Σμιτ, ανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στην κροατομουσουλμανική οντότητα, όπου ουδέποτε μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εκλογές του 2018 εξαιτίας των διαφωνιών των δύο κοινοτήτων.

«Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να βελτιωθεί η λειτουργικότητα (της οντότητας) και να εγγυηθούν την έγκαιρη εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών», ανέφερε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο ύπατος εκπρόσωπος, ο οποίος διαθέτει μεγάλες εξουσίες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News