478
Ο πρώην (πλέον) υπουργός Εσωτερικών, ακροδεξιός Χέρμπερτ Κικλ, έξω από τα γραφεία του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, στη Βιέννη | EPA

Αυστρία: Παραιτήθηκαν όλοι οι ακροδεξιοί υπουργοί μετά το σκάνδαλο «Ιμπιζα»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 09:44
Ο πρώην (πλέον) υπουργός Εσωτερικών, ακροδεξιός Χέρμπερτ Κικλ, έξω από τα γραφεία του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, στη Βιέννη
|EPA

Αυστρία: Παραιτήθηκαν όλοι οι ακροδεξιοί υπουργοί μετά το σκάνδαλο «Ιμπιζα»

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 09:44

Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αυστρίας μετά τις παραιτήσεις των υπουργών που προέρχονται από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ), οι οποίες ακολούθησαν την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κικλ εκδιώχθηκε μετά τις αποκαλύψεις που συγκλονίζουν την Αυστρία από την Παρασκευή, για το σκάνδαλο διαφθοράς με τον κωδικό «Ιμπιζα», στο οποίο εμπλέκεται το κόμμα του και ο αρχηγός του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από αντικαγκελάριος.

Ο λόγος, η δημοσίευση ενός βίντεο διαρκείας πολλών ωρών, από το Spiegel και τη Sueddeutsche Zeitung, στο οποίο ο Στράχε και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, Γιόχαν Γκουντένους, συνομιλούν σε βίλα της Ιμπιζα με την ανιψιά ενός ρώσου ολιγάρχη για την παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων με αντάλλαγμα πολιτική και οικονομική στήριξη στο κόμμα τους. Η συνάντηση έγινε τρεις μήνες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας, που έγιναν τον Οκτώβριο του 2017 και ανέδειξαν το δίδυμο Κουρτς-Στράχε στη νέα ηγέτιδα δύναμη της χώρας.

Την αποπομπή του Κικλ ζήτησε ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν από τον Κουρτς. Μετά την ανακοίνωση της αποπομπής, παραιτήθηκαν και τα υπόλοιπα στελέχη του FPÖ από την κυβέρνηση, από τα υπουργεία Αμυνας, Εργασίας και Μεταφορών.

Ο αυστριακός υπουργός Μεταφορών και μέλος του Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, μιλά στους δημοσιογράφους μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση – EPA

Η αποπομπή του Κικλ κρίθηκε αναγκαία για να διασφαλισθεί η «εξονυχιστική έρευνα του σκανδάλου με απόλυτη διαφάνεια», δήλωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι ο Κικλ δεν έδειξε «την απαιτούμενη ευαισθησία απέναντι στις κατηγορίες».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει επίσης την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών.

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοινώνει την αποπομπή του Χέρμπερτ Κικλ – Reuters

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και οι θέσεις των υπουργών ενδέχεται να καλυφθούν από τεχνοκράτες και δημοσίους λειτουργούς.

Νωρίτερα, ο Κικλ είχε αρνηθεί να παραιτηθεί και κατηγόρησε το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας ότι διψά για εξουσία. Είπε επίσης ότι το Κόμμα των Ελευθέρων βάλλεται από ξένες χώρες, που έχουν ξεκινήσει εκστρατεία λάσπης εναντίον του.

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, παραιτήθηκαν, το Σάββατο, ο Στράχε και ο Γκούντενους λέγοντας ότι η συμπεριφορά τους «ήταν ηλίθια, ανεύθυνη και λανθασμένη».

Το άλλο ερώτημα που διερευνούν οι αυστριακές Αρχές είναι ποιος ευθύνεται για τη διαρροή του βίντεο, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη συνάντηση στην Ιμπιζα. Οι γερμανοί δημοσιογράφοι αρνούνται να αποκαλύψουν τις πηγές τους. Ως ύποπτοι θεωρούνται μία ομάδα πολιτικοποιημένων καλλιτεχνών από τη Γερμανία, ένας γερμανός κωμικός, ο Γιαν Μπέμπερμαν, καθώς και ένας ισραηλινός ειδικός στις πολιτικές δημόσιες σχέσεις, που σχετίζεται με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας.

Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο, με τον αρχηγό των Ακροδεξιών της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε πρώτο πλάνο, δίπλα του την άγνωστη Ρωσίδα και αριστερά τον Γιόχαν Γκουντένους

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...