498
Οι λασποβροχές, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το επόμενο διήμερο |

Εκτακτο δελτίο για (λασπο)βροχές και καταιγίδες – βελτίωση από Κυριακή

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 11:38
Οι λασποβροχές, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το επόμενο διήμερο
|

Εκτακτο δελτίο για (λασπο)βροχές και καταιγίδες – βελτίωση από Κυριακή

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 11:38

Λασποβροχή λόγω αφρικανικής σκόνης, βροχές, τοπικές καταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει νέα πτώση, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Τα νέα για την αρχή του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος μόνο θετικά δεν είναι, καθώς, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη νότια Ιταλία δημιουργήθηκε βαρύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο αναμένεται να κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά και να προκαλέσει ραγδαία μεταβολή του καιρού στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρα μας.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα το Σάββατο.

Από το απόγευμα της Παρασκευής οι νοτιάδες σε Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση και αργά το βράδυ θα ξεπεράσουν τοπικά τα 8 Μποφόρ.

Στα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4-5°C. Αντίθετα στη βόρεια Κρήτη οι ισχυροί νότιοι άνεμοι θα φέρουν άνοδο του υδράργυρου που θα φθάσει μέχρι και τους  30 βαθμούς Κελσίου.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμένονται οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες στα Επτάνησα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί του Σαββάτου θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας.

Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα και ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων θα είναι υψηλός.

Μικρή πιθανότητα χαλαζοπτώσεων στα πεδινά, ενώ στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα αναμένεται να πέσει χαλάζι μικρού μεγέθους.

Οπως προαναφέρθηκε, οι θυελλώδεις νοτιάδες ευνοούν τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας αφρικανικής σκόνης, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να παρατηρούνται στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Στα ηπειρωτικά θα σημειώνονται κατά διαστήματα λασποβροχές.

Από την Κυριακή το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από το Σάββατο έως και την Δευτέρα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 06-06-2020
Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βαθμιαία τα νησιά του βορείου Αιγαίου, νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 και πιθανώς 8 Μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Γρήγορα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 07-06-2020
Στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από αργά το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 08-06-2020
Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 Mποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...