347
Η Αϊντά αμέσως μετά τη διάσωσή της | Turkey's Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD)/Handout via REUTERS

Το θαύμα της Αϊντά: διασώθηκε έπειτα από τέσσερις ημέρες στα ερείπια του σεισμού στη Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 10:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/11/2020, 14:30
Η Αϊντά αμέσως μετά τη διάσωσή της
|Turkey's Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD)/Handout via REUTERS

Το θαύμα της Αϊντά: διασώθηκε έπειτα από τέσσερις ημέρες στα ερείπια του σεισμού στη Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 10:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/11/2020, 14:30

Μία ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό δύο κοριτσιών, οι τούρκοι διασώστες εντόπισαν και έφεραν στο φως ζωντανό άλλο ένα κοριτσάκι, τη μικρή Αϊλά, που ήταν παγιδευμένη για 91 ώρες –σχεδόν τέσσερις ημέρες!– στα ερείπια της κατοικίας της στα περίχωρα της Σμύρνης, η οποία χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.

Η τεσσάρων ετών Αϊντά Γκεζγκίν (αρχικά είχε αναφερθεί σαν Αϊλά) αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μέσα σε ζητωκραυγές από όσους ήταν παρόντες στο σημείο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Αϊντα σώθηκε επειδή το πλυντήριο σχημάτισε ένα «τρίγωνο» στο οποίο χώθηκε μέσα.

Ο διασώστης που άκουσε τις κραυγές της μέσα από τα συντρίμμια και την εντόπισε, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές της διάσωσης: «Τη ρώτησα το όνομά της. “Με λένε Αϊντά, είμαι καλά” μου απάντησε. Της ζήτησα να κουνήσει το χέρι της. Το σήκωσε και το κούνησε».

Οταν τη ρώτησαν τι θέλει να κάνει τώρα, ζήτησε γάλα και μπισκότα και μετά τους είπε: «σας περίμενα». Μετά, στο νοσοκομείο, είπε ότι θα ήθελε να φάει κεφτεδάκια και αριάνι… Δυστυχώς όμως η μικρή θα ζήσει χωρίς τη μαμά της –βρέθηκε νεκρή στα συντρίμμια.

Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού έφθασε τους 107 νεκρούς, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD).

Ο σεισμός, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 994 άνθρωποι, οι 147 από τους οποίους νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν θύματα, κυρίως στα συντρίμμια πέντε κτιρίων.

Η πόλη που υπέστη το πιο βαρύ πλήγμα στην επαρχία είναι η Μπαϊράκλι, όπου ένα κοριτσάκι τριών ετών, η Ελίφ, και μια έφηβη 14 ετών, η Ιντίλ, απεγκλωβίστηκαν χθες Δευτέρα από σωστικά συνεργεία.

Δεκάδες κτίρια έχουν υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή από τον ισχυρό σεισμό, που άφησε πάνω από 5.000 ανθρώπους άστεγους. Οι σεισμοπαθείς βρήκαν καταφύγιο σε σκηνές, στήνοντας αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Εχουν καταγραφεί περίπου 1.464 μετασεισμικές δονήσεις στην περιοχή ως αυτό το στάδιο, οι 44 από τις οποίες ήταν μεγέθους μεγαλύτερου από τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...