709
Αστυνομικοί περιπολούν και αναζητούν στοιχεία στο κέντρο της Βιέννης | REUTERS/Lisi Niesner

Τέσσερις οι νεκροί της τρομοκρατικής επιθέσης στη Βιέννη – Ισλαμιστής ο δράστης

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 07:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/11/2020, 12:00
Αστυνομικοί περιπολούν και αναζητούν στοιχεία στο κέντρο της Βιέννης
| REUTERS/Lisi Niesner

Τέσσερις οι νεκροί της τρομοκρατικής επιθέσης στη Βιέννη – Ισλαμιστής ο δράστης

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 07:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/11/2020, 12:00

Τρομοκρατική επίθεση δέχτηκαν αργά τη Δευτέρα πολλά σημεία στο κέντρο της Βιέννης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά.

Ενα άτομο, ο δράστης, σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας στις 20:09 (τοπική ώρα, 21:09 της Δευτέρας), η οποία δεν αποκλείει να υπάρχουν και άλλοι συνεργοί που διαφεύγουν. Ο δράστης ήταν βαριά οπλισμένος, ενώ έφερε και ζώνη με ψεύτικα εκρηκτικά.

Τα θύματα είναι τρεις άνδρες και μία γυναίκα, που ήταν σερβιτόρα σε κατάστημα εστίασης στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ έκανε λόγο για «ισλαμιστή τρομοκράτη», με συμπάθεια προς το ISIS.

Από τα όσα έγιναν γνωστά, ο δράστης ονομάζεται Κούρτιν Σ., 20 ετών, αλβανικής καταγωγής, με γονείς γεννημένους στο Τέτοβο της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο ίδιος είχε γεννηθεί και είχε μεγαλώσει στη Βιέννη και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία. Για τον λόγο αυτό είχε μάλιστα καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2019 σε φυλάκιση 22 μηνών, αλλά αποφυλκαίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η αστυνομία πίστευε ότι δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη, δήλωσε ο διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Falter, Φλοριάν Κλενκ.

Επτά τραυματίες της επίθεσης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων. Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα, ενώ τα 10 άτομα που φέρουν ελαφρύτερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Η επίθεση έγινε σε πολλά διαφορετικά σημεία, μεταξύ των οποίων και ένα κοντά στη συναγωγή της πόλης, η οποία ήταν κλειστή την ώρα της επίθεσης. Για την ώρα, τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ασαφή.

Αργότερα μέσα στην Τρίτη έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν δύο άτομα στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Βιέννης. Βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις ερεύνησαν δύο σπίτια στην πόλη.

Το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας ήταν γεμάτο κόσμο που είχε συρρεύσει, χάρη και στον καλό καιρό, σε χώρους διασκέδασης πριν κλείσουν για όλο τον μήνα λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Εικόνες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τον κόσμο να φεύγει έντρομος από τα σημεία όπου ακούγονταν πυροβολισμοί. Σε ένα ανατριχιαστικό βίντεο φαίνεται ένας ένοπλος να πλησιάζει άτομο που ήταν πεσμένο στο δρόμο και να το πυροβολεί από κοντινή απόσταση, πιθανόν για να το αποτελειώσει.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας έχουν ανέβει από αυτόπτες μάρτυρες περισσότερα από 20.000 βίντεο, τα οποία σχετίζονται με την επίθεση, το 20% των οποίων έχει αξιολογηθεί, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες είχαν παγιδευτεί σε μπαρ και εστιατόρια και ότι μετά τα μεσάνυχτα άρχισαν να επιστρέφουν στις κατοικίες τους.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του αργά τη Δευτέρα, χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες και την επίθεσή τους τρομοκρατική, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρά τους δεν είναι σαφή.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Ο υπουργός Εσωτερικών Νεχάμερ στις δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ήταν σαφής. Η επίθεση «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Σήμερα Τρίτη θα γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ, στη συνέχεια, ο Κουρτς θα απευθυνθεί στους πολίτες.

Την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο ηγέτες, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στην Αυστρία και στην κυβέρνησή της.

Μεταξύ τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αυστριακό λαό. «Σοκαρισμένος από τις τρομερές επιθέσεις στη Βιέννη. Έχω μεταφέρει στον Σεμπάστιαν Κουρτς την πλήρη αλληλεγγύη μας. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Βιέννη και τις αρχές που ασχολούνται με την κατάσταση. Οι καρδιές μας, είναι με τα θύματα και τους αγαπημένους τους. Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία», έγραψε.

«Οι σκέψεις των Ελλήνων είναι σε όσους επλήγησαν από την αποτρόπαια επίθεση στη Βιέννη», επισήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που προσέθεσε: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Αυστρίας και τη στήριξή μας απέναντι στο μίσος και την τρομοκρατία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...