352
Η πρώτη συσκευή διάγνωσης Covid-19 με την αναπνοή που έλαβε άδεια από την FDA | YouTube /InspectIR

Το πρώτο τεστ αναπνοής για τη διάγνωση του κορονοϊού ενέκρινε η FDA

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2022, 10:10
Η πρώτη συσκευή διάγνωσης Covid-19 με την αναπνοή που έλαβε άδεια από την FDA
|YouTube /InspectIR

Το πρώτο τεστ αναπνοής για τη διάγνωση του κορονοϊού ενέκρινε η FDA

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2022, 10:10

Η διάγνωση της λοίμωξης από κορονοϊό ενδέχεται σύντομα να γίνεται όχι με λήψη υλικού από τη μύτη ή το στόμα, αλλά απλώς φυσώντας σε ένα σωληνάκι, ακριβώς όπως γίνεται και το αλκοτέστ.

Μάλιστα, όπως γράφουν οι New York Times, το πρώτο σύστημα διάγνωσης με την αναπνοή έλαβε άδεια χρήσης εκτάκτου ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Το τεστ ονομάζεται InspectIR COVID-19 Breathalyzer, έχει το μέγεθος μικρής βαλίτσας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από εκπαιδευμένους χειριστές, υπό την επίβλεψη υγειονομικού, διευκρινίζει η FDA στην ανακοίνωσή της.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε νοσοκομεία, ιατρεία ή κινητές μονάδες υγείας ή ακόμα και στις εισόδους μεγάλων επιχειρήσεων, στις οποίες βέβαια υπάρχει γιατρός.

Η διαδικασία

Ο εξεταζόμενος φυσά σε ένα σωληνάκι και η συσκευή αναλύει το δείγμα με αέρια χρωματογραφία και φασματοσκοπία μάζας, προκειμένου να ανιχνεύσει πέντε ενώσεις που απελευθερώνονται σε περίπτωση που κάποιος είναι θετικός στην Covid-19. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, δίνει αποτέλεσμα σε λιγότερο από τρία λεπτά.

Η εταιρεία InspectIR μπορεί να παραγάγει κάθε εβδομάδα περίπου 100 συσκευές, οι οποίες μπορούν να ελέγχουν περίπου 160 δείγματα την ημέρα και για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια τεχνολογία, με αυτήν για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών στην αναπνοή.

Σύμφωνα με την FDA, η συσκευή είναι 91,2% αξιόπιστη στην αναγνώριση θετικών δειγμάτων και 99,3% στην αναγνώριση αρνητικών. Η μελέτη για τα δεδομένα έγινε σε 2.409 άτομα με και χωρίς συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2020, ωστόσο τεστ που έγιναν πρόσφατα και κατά τη διάρκεια του κύματος της μετάλλαξης Ομικρον, επιβεβαίωσαν τα ίδια αποτελέσματα και με τη νέα μετάλλαξη.

Αν και τα περισσότερα τεστ για την Covid-19 βασίζονται σε επιχρίσματα από τη μύτη ή τον λαιμό, η FDA έχει δώσει άδεια και σε άλλες λύσεις.

Το 2020 ενέκρινε τεστ που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ για διάγνωση σε δείγμα σάλιου, ενώ πέρυσι έδωσε πράσινο φως σε τεστ αντισωμάτων που λειτουργεί με μια σταγόνα αίματος από το δάχτυλο.

«Η αδειοδότηση είναι ένα ακόμα παράδειγμα της ταχέως εξελισσόμενης καινοτομίας για τα διαγνωστικά τεστ της Covid-19», δήλωσε στην ανακοίνωση της FDA ο δρ Τζεφ Σούρεν, υπεύθυνος της υπηρεσίας για τις διαγνωστικές εξετάσεις του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...