612
Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί θα φιλοξενήσει τα κοστούμια της κινεζικής όπερας | ΠΙΟΠ

Το ΠΙΟΠ διευρύνει τη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 17:01
Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί θα φιλοξενήσει τα κοστούμια της κινεζικής όπερας
|ΠΙΟΠ

Το ΠΙΟΠ διευρύνει τη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 17:01

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Iδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας, στα τέλη του περασμένου Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας ωραίας τελετής στην Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο απερχόμενος κινέζος πρεσβευτής Τζόου Σιαολί παρέδωσε με επισημότητα στην πρόεδρο του ιδρύματος Σοφία Στάικου μια σπάνια συλλογή κοστουμιών της κινεζικής όπερας, τα οποία είχαν εκτεθεί για την περίσταση στον κήπο της πρεσβείας.

Σε συνέχεια της εκδήλωσης εκείνης, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, η πρόεδρος του ΠΙΟΠ υποδέχθηκε τη νέα πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη χώρα μας, Ζανγκ Κιγιουέ, στην έδρα του ιδρύματος στην Πλάκα.

Η νέα πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζανγκ Κιγιουέ και η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο κυρίες αναφέρθηκαν στους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αλλά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στις ελληνοκινεζικές σχέσεις στο πεδίο του πολιτισμού, με δεδομένο το Σύμφωνο Συνεργασίας που έχει υπογράψει το ΠΙΟΠ με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι τα κοστούμια κινεζικής όπερας αλλά και τα περίτεχνα ασημένια κοσμήματα παραδοσιακής φορεσιάς της Κίνας τα οποία δώρισε ο πρεσβευτής Τζόου Σιαολί στο ΠΙΟΠ θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Ιδρύματος στον Βόλο, σε έκθεση που θα εγκαινιάσει η κυρία Κιγιουέ. Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.

Σύμφωνο Συνεργασίας 

Υπενθυμίζεται ότι  η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς  Σοφία Στάικου και ο Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας, Φενγκ Ζάο, υπέγραψαν στις 18 Οκτωβρίου 2017 Σύμφωνο Συνεργασίας, στο Χανγκτσόου της Κίνας.

Η Σοφία Στάϊκου και ο  Φενγκ Ζάο κατά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας

Στόχος του Συμφώνου Συνεργασίας είναι η ευρύτερη πολιτιστική συνεργασία των δύο φορέων για την προβολή του πολιτισμού του μεταξιού. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται αφενός συνεργασία με το Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ στο Σουφλί, αφετέρου με το Δίκτυο Μουσείων του και το Ίδρυμα στο σύνολό του. Για την υλοποίηση της συμφωνίας προγραμματίζονται πολιτιστικές ανταλλαγές, από κοινού διοργάνωση εκθέσεων καθώς και υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η συνεργασία συνδέεται άρρηκτα με την πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος» («One Belt, one Road») για δράσεις, πρωτοβουλίες και διακρατικές συνέργειες κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού.

Μέρος της συλλογής των κοστουμιών της κινεζικής όπερας που εκτέθηκαν τον Μάιο στον κήπο της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Επίσης, η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ κατά την επίσκεψή της, στην Κίνα απηύθυνε χαιρετισμό στο Belt and Road Forum for International Silk, που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Μεταξιού (International Silk Union).

Κατά την ομιλία της στο φόρουμ, παρουσία αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης και κινέζων επιχειρηματιών, η κυρία Στάικου παρουσίασε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και  το πεδίο δράσης του ενώ αναφέρθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, τη μεγαλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα, που υποστηρίζει το έργο του Ιδρύματος.

Στην αποστολή στην Κίνα, που έγινε κατόπιν πρόσκλησης της Διεθνούς Ένωσης Μεταξιού, συμμετείχαν η Διευθύντρια του ΠΙΟΠ Αλεξάνδρα Ράπτη και ο επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος, καθηγητής ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Καρτάλης.

Η κινέζα πρεσβευτής θα εγκαινιάσει τον Δεκέμβριο έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του ΠΙΟΠ στον Βόλο

Το προσεχές διάστημα, το ΠΙΟΠ και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας θα εξειδικεύσουν τους άξονες συνεργασίας τους και θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο επικοινωνίας που θα συμπεριλάβει τοπικές κοινωνίες, όπως το Σουφλί του οποίου αναπόσπαστο στοιχείο της κληρονομιάς του αποτελεί η καλλιέργεια του μεταξιού.

Στόχος είναι η άμεση ενεργοποίηση της συμφωνίας με δράσεις εντός του 2018 που έχει κηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...