631
Από δεξιά, Μαρέβα Μητσοτάκη, Γιώργος Αρχιμανδρίτης, ο γάλλος πρεσβευτής Πατρίκ Μεζονάβ και η σύζυγός του Νάντια | Ambassade de France en Grèce – Giannis Panagopoulos

Τιμή στον συγγραφέα-δημοσιογράφο που γεφυρώνει τον ελληνικό με τον γαλλικό πολιτισμό

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 17:23
Από δεξιά, Μαρέβα Μητσοτάκη, Γιώργος Αρχιμανδρίτης, ο γάλλος πρεσβευτής Πατρίκ Μεζονάβ και η σύζυγός του Νάντια
|Ambassade de France en Grèce – Giannis Panagopoulos

Τιμή στον συγγραφέα-δημοσιογράφο που γεφυρώνει τον ελληνικό με τον γαλλικό πολιτισμό

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 17:23

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης, μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι. Το 2008 διετέλεσε Πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας στην Ευρώπη, ενώ δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και τον κόσμο.

Και τώρα, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ του επέδωσε τα διάσημα του Αξιωματούχου του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για τη συμβολή του στην ακτινοβολία του πολιτισμού στη Γαλλία και στον κόσμο.

Tα διάσημα του Αξιωματούχου του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών

Διδάκτωρ συγκριτικής γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων «Le Monde» και «Το Βήμα», των «International New York Times» καθώς και της Κρατικής Γαλλικής Ραδιοφωνίας (France Culture) ως παραγωγός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης έχει δημοσιεύσει δοκίμια και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ η διατριβή του «Ο μύθος του Ορφέα στον κινηματογράφο και το θέατρο του 20ού αιώνα» έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Presses Universitaires du Septentrion (2002).

Το βιβλίο «Mot a mot», που συνυπογράφει με την Ντανιέλ Μιτεράν, χήρα του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Cherche-Midi, το βιβλίο του «Mikis Theodorakis par lui-meme» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Actes Sud, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του «Μίκης Θεοδωράκης – Η ζωή μου», «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Με γυμνή φωνή» και «Μελίνα-Μία σταρ στην Αμερική» (με τον Σπύρο Αρσένη), από τις Εκδόσεις Πατάκη. Αναρίθμητες εξάλλου είναι οι συνεντεύξεις του με εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες μεταξύ των οποίων οι Ζακ Σιράκ, Πασκάλ Μπρικνέρ, Ζαν Μορό και Μπριζίτ Μπαρντό.

Η τελετή της τελευταίας αυτής βράβευσής του έγινε στην γαλλική Πρεσβεία με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από τον κόσμο του πολιτισμού, της πολιτικής και της εοικοινωνίας. Στη διάρκειά της, αναγνώστηκε μια συγχαρητήρια επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και ένα μήνυμα του γάλλου δοκιμιογράφου και συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ.

Οι καλεσμένοι του πρεσβευτή παρακολουθούν τη βράβευση. Αριστερά, η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη και, πίσω της, η βουλευτής, πρώην υπουργός, Ολγα Γεροβασίλη

Ο γάλλος πρεσβευτής εξέφρασε την «τεράστια ευχαρίστησή» του υποδεχόμενος τον κ. Αρχιμανδρίτη «έναν άνθρωπο που αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα στις χώρες και τους πολιτισμούς μας, ο οποίος συμβολίζει τη βαθιά τους φιλία», όπως είπε. Δήλωσε ακόμη ότι χάρη στον κ. Αρχιμανδρίτη «η πρεσβευτική κατοικία είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει όλες τις Καλές Τέχνες που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ!».

Ο πρεσβευτής υπενθύμισε τις πολυάριθμες ραδιοφωνικές αλλά και γραπτές συνεντεύξεις του Γιώργου Αρχιμανδρίτη με τα διασημότερα ονόματα της γαλλικής και της ελληνικής κουλτούρας μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Ο Μίκης, που πριν από λίγες ημέρες είχα το προνόμιο να συναντήσω, με παρακάλεσε να σας διαβιβάσω τη φιλία του και μου ανέφερε πως είστε “το καλό παιδί”. Στο στόμα αυτής της κολοσσιαίας προσωπικότητας, η φράση αυτή αποτελεί τεράστια φιλοφρόνηση», είπε ο Πατρίκ Μεζονάβ.

Για τον πρεσβευτή, η ποιότητα των συνεντεύξεών του έχει να κάνει με την «ιδιαίτερη ευαισθησία» του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, ο οποίος ξέρει να «εμπιστεύεται το ένστικτο και την καρδιά», ξέρει πώς να προσλαμβάνει «τον αληθινό λόγο», αλλά επίσης και «τις σιωπές, μέσα από τις οποίες ο Άλλος αποκαλύπτεται ακριβώς όπως και μέσα από τα λόγια του».

Η τέχνη αυτή, που έγκειται στη σύλληψη «του αληθινού, του ανθρώπινου», του επιτρέπει «να φτάνει στον ορίζοντα της οικουμενικότητας, να ανυψώνει τους αναγνώστες και τους ακροατές του θεωρώντας βέβαιο ότι ο πολιτισμός είναι ένα αγαθό κοινό για όλους και όχι ένα προϊόν, που απευθύνεται στις ελίτ και μόνο».

Τέλος, ο τιμηθείς ευχαρίστησε τον πρεσβευτή για την «μεγάλη τιμή» και υπενθύμισε την προσωπική και πνευματική του διαδρομή, που τον οδήγησε να γίνει ένας «αληθινός περαματάρης ανάμεσα σε έναν αυθεντικό και ακμάζοντα ελληνισμό και τα αριστουργήματα του γαλλικού πνεύματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...