613
Oταν το δικαίωμα ψήφου ανάγεται σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης | Press Association

Τι θα γίνει με την ψήφο των Ελλήνων της Βρετανίας;

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 11:40
Oταν το δικαίωμα ψήφου ανάγεται σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης
| Press Association

Τι θα γίνει με την ψήφο των Ελλήνων της Βρετανίας;

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 11:40

Σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και ειδικά του Ηνωμένου Βασιλείου, με ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιιπολίτευσης, βαρείς χαρακτηρισμούς, μέχρι και παρέμβαση του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, που όμως δεν έμεινε αναπάντητη από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο!

Χαρακτηριστικό της βαρύτητας του θέματος, το γεγονός ότι η κυβερνητική απάντηση στις καταγγελίες της ΝΔ για τον επιχειρούμενο αποκλεισμό των ψηφοφόρων που μένουν στη Βρετανία, ήρθε με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εσωτερικών και Εσωτερικών, την οποία ωστόσο η Πειραιώς χαρακτήρισε «κωμικοτραγική».

Βασικό επιχείρημα στην απάντηση των συναρμόδιων υπουργείων ήταν η σχετική νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Βrexit. To ερώτημα όμως παραμένει, όπως άλλωστε και η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπ. Εξωτερικών για τη μη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Ελληνες της Βρετανίας στον τόπο διαμονής τους, όπως καταγγέλλει η ΝΔ:

«Στην πραγματικότητα», ανέφεραν από την Πειραιώς, «η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και τώρα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» και «μετά την καταγγελία της Νέας Δημοκρατίας ότι το ΥΠΕΞ εμποδίζει παράνομα τους 70.000 Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές προφανώς για να μην τη μαυρίσουν στις κάλπες, τώρα μιλά αορίστως την κατάρτιση μιας νομοθετικής ρύθμισης».

«Το ερώτημα, ωστόσο, είναι απλό: Αν όντως ο κ. Κατρούγκαλος σκοπεύει να επιτρέψει στους Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις Ευρωεκλογές, τότε γιατί η ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας που τους το απαγορεύει υπάρχει ακόμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ; Και, κυρίως, ποιος έδωσε εντολή να εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση και με ποιο κίνητρο, όταν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ επιτρέπουν κανονικά στους πολίτες τους να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προηγουμένως τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών καταλόγισαν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εξακολουθεί να διαστρεβλώνει σκανδαλωδώς την πραγματικότητα», υποστηρίζοντας ότι «τάχα, “το Μαξίμου με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει παράνομα την συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές”».

Αν και όπως επισημαίνεται, «η δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία περιορίζεται από την υφιστάμενη εκλογική νομοθεσία μόνον στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες θα πάψει να ανήκει η Μεγάλη Βρετανία μετά την 29η Μαρτίου 2019», διαβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας μετά το ΕΣΕΠ πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του BREXIT».

Παράλληλα, ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ καταγγέλλουν με τη σειρά τους τη Νέα Δημοκρατία πως ενώ γνωρίζει ότι η σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας στο Λονδίνο, στην οποία αναφέρεται, είναι προγενέστερη της αναγγελίας των σχετικών ρυθμίσεων, επιμένει να προσπαθεί να παραπληροφορήσει.

Παρέμβαση Βέμπερ και απάντηση Κατρούγκαλου

Στο θέμα παρενέβη μέσω Twitter και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, που χαρακτήρισε ανησυχητική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους 70.000 Έλληνες που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας πως καμία άλλη χώρα δεν έχει προβεί σε κάτι αντίστοιχο.

«Είναι ανησυχητικό το ότι η ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιεί το Brexit ως δικαιολογία, προκειμένου να αρνηθεί σε 70.000 Ελληνες της Βρετανίας το δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές. Καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν το έχει κάνει αυτό. Σε μία δημοκρατία είναι πολύ προβληματικό το να περιορίζεις το δικαίωμα ψήφου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτησή του ο κ. Βέμπερ.

Στον βαυαρό πολιτικό απάντησε μέσω του ίδιου μέσου ο ίδιος ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με μία καυστική ανάρτηση γραμμένη στα ελληνικά και τα αγγλικά:

«Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό», σχολίασε, «είναι ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναπαράγει fake news της ΝΔ, χωρίς πρώτα να ελέγξει την ακρίβειά τους, χωρίς να κάνει τον κόπο να πληροφορηθεί την επίσημη διάψευση τους πολλές ώρες πριν, με την κοινή δήλωση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της χώρας μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...