655
Η υπουργός Παιδείας και ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη με μαθητές τον περασμένο μήνα | ΙΝΤΙΜΕnews

Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές – πώς θα λειτουργεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 12:54
Η υπουργός Παιδείας και ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη με μαθητές τον περασμένο μήνα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές – πώς θα λειτουργεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 12:54

Τέλος στο… «θεσμό» των «αιώνιων» φοιτητών, αλλά και στην εισαγωγή σε τμήματα της τριτοβάθμια εκπαίδευση ανεξαρτήτως βαθμολογικής επίδοσης στις Παννελαδικές Εξετάσεις, φιλοδοξούν να βάλουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, τις οποίες παρουσίασε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

«Με αυτές τις δέσμες ρυθμίσεων, επιδιώκουμε συνολική αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, εξασφάλιση πιο στοχευμένων και πιο ποιοτικών επιλογών για τους φοιτητές και μεγαλύτερη αυτονομία για τα πανεπιστήμιά μας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που εντάσσονται στον σχεδιασμό μας για την ολιστική αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην δέσμη των ρυθμίσεων που αφορούν στην εισαγωγή στα ΑΕΙ περιλαμβάνεται η επαναφορά της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ).

Οπως διευκρινίστηκε, δεν πρόκειται για επαναφορά της βάσης του «10», καθώς η επιλογή μίας βάσης εισαγωγής, οριζόντιας ή μη, σε απόλυτο μέγεθος και για όλα τα τμήματα,  θα συνέδεε άρρηκτα την εισαγωγή των υποψηφίων με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, προκαλώντας πιέσεις στην επιλογή τους. Επιπλέον, τα προγράμματα σπουδών έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, οπότε αντίστοιχα θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα διαφοροποίησης και για τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά.

Σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη, κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Η αλλαγή αυτή στοχεύει, σύμφωνα με το υπουργείο, στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου.

Στόχος επίσης είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών, αλλά και η εξασφάλιση των υποψηφίων, καθώς η βάση εισαγωγής αποσυνδέεται από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων.

Υποβολή μηχανογραφικού δελτίου

Αντίστοιχα αλλάζει και η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής ώστε να μειωθεί ο αριθμός επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής και συνεπακόλουθα ο αριθμός των μετεγγραφών.

Σκοπός της συγκεκριμένης αλλαγής είναι και η αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής.

Η νέα διαδικασία περιλαμβάνει δύο φάσεις που αναλυτικά έχουν ως εξής:

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.

Φάση Β: ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους, αλλά μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οριο φοίτησης

Θεσπίζεται όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών.

Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2.

Οπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3.

Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις.

Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους.

Φύλαξη πανεπιστημιακών χώρων

Η δέσμη αυτή ρυθμίσεων περιλαμβάνει τη διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο πανεπιστήμιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Στόχος είναι η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...