612
Ο υπουργός Οικονομικών σε μία από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup στις Βρυξέλλες | REUTERS/Stringer

Ο Τσακαλώτος, η διαπραγμάτευση και ο… «μουτζούρης»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2017, 20:51
Ο υπουργός Οικονομικών σε μία από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Stringer

Ο Τσακαλώτος, η διαπραγμάτευση και ο… «μουτζούρης»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2017, 20:51

Σε πολιτική συμφωνία φέρεται να ελπίζει η ελληνική ομάδα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Παράλληλα φαίνεται ότι ενώ η κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά, εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις στο αίτημα μείωσης του αφορολόγητου. Αυτό άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ANT1,  το βράδυ της Δευτέρας.

Επίσης κυβερνητικές πηγές έκαναν εκ νέου επίθεση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει παράλογες απαιτήσεις, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας κυβερνητική πηγή και έκανε λόγο για «ντόμινο αποδοκιμασίας» του «πολιτικά απομονωμένου» -όπως τον χαρακτήρισε- γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ίδια πηγή διαμήνυσε ότι στόχος της Αθήνας είναι μία συμφωνία – πακέτο, για να κλείσουν όλα μαζί τα ανοιχτά θέματα.

«Η πρωτοβουλία να έρθει στην Αθήνα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν – προβλέψεις που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις υπερ-απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – αποτελεί κίνηση με θετικό πρόσημο, εκ μέρους της Κομισιόν», ανέφερε η κυβερνητική πηγή

«Δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών των Θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης… Είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί είναι πολλοί οι παίκτες και δεν θέλουν νέο 2015, γιατί είναι πολλά τα προβλήματα. Οσα έχουν μείνει για νομοθέτηση μπορούν να λυθούν σε δέκα μέρες», επέμεινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας λόγο για «πολιτική λύση».

«Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι ο κόσμος της εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, αλλά ερωτηθείς για το αφορολόγητο, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Να περιμένουν όλοι το τελικό πακέτο».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι «ποτέ δεν είχαμε λεύκη επιταγή ως διαπραγματευτική ομάδα από το κόμμα και την κυβέρνηση». Και ως προς το πολιτικό κόστος είπε χαρακτηριστικά: «Ας πετύχουμε και δεν με νοιάζει να πάρω “τον μουτζούρη”. Οι δικοί μας άνθρωποι να είναι πιο χαλαροί να περιμένουμε τη συνολική λύση».

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την κριτική της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ και την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας το Ταμείο να λάβει μία απόφαση και να σταματήσει «να παίζει blame game με την Ελλάδα». Ερωτηθείς για τη «σπόντα» της κυρίας Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητεί ειδική μεταχείριση. «Ζητάω να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση», είπε προσθέτοντας: «Μπορώ να ζητήσω από την κυρία Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018 όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;».

Κλιμάκωσε την κριτική του υπογραμμίζοντας ότι «το ΔΝΤ δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους Ευρωπαίους για το χρέος να λέει αργότερα». Όπως είπε, «θέλουμε το ΔΝΤ να πάρει μια δίκαιη απόφαση. Δεν συγχωρείται να μην ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση του και οι προϋποθέσεις» και επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου ζητούν μέτρα στηριζόμενοι σε λανθασμένα στοιχεία.

Μάλιστα, απέδωσε τη στάση του ΔΝΤ σε εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός καθώς μπήκε σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους «και τώρα ο Τόμσεν θέλει να τους πείσει ότι φταίει η Ελλάδα».

Εκτίμησε ότι η θέση της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ίδια με την ελληνική σε σχέση με τα μέτρα που ζητεί το Ταμείο. «Θεωρώ ότι η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει απαιτήσεις που θέλουν το ΔΝΤ οπωσδήποτε μέσα και των νέων μέτρων που θέλει το ΔΝΤ» ανέφερε.

Δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξηγώντας ότι «δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο γιατί θα μου δέσει τα χέρια». Οπως είπε, «η συνολική λύση θα είναι μία λύση που θα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι βοηθάει τον κόσμο». Αντέτεινε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθυστερήσει, αλλά ότι «έχουμε καθυστερήσει σε 2-3 πράγματα όπως τα πλεονάσματα». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι υπήρξαν αδικίες στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...