385
Οι πρώτες εξετάσεις έγιναν στο ΚΑΠΗ Γαλατσίου | Intime

Στους δρόμους για εξετάσεις κορονοϊού τα αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 15:16
Οι πρώτες εξετάσεις έγιναν στο ΚΑΠΗ Γαλατσίου
|Intime

Στους δρόμους για εξετάσεις κορονοϊού τα αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 15:16

Σε εργαζομένους του Δήμου Γαλατσίου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα τα πρώτα τεστ για κορονοϊό εκτός νοσοκομείων και από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, λόγω των αναγκών, τα πρώτα 25 αυτοκίνητα θα διενεργούν εξετάσεις μόνο σε ειδικές ομάδες πληθυσμού και όχι στον ευρύ πληθυσμό κατ’ οίκον.

Σε πρώτη φάση, το τεστ θα κάνουν περίπου 80 εργαζόμενοι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», από τα ΚΑΠΗ και από την καθαριότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, «τα τεστ κινούνται σε τρεις άξονες. Τον έλεγχο στις ευπαθείς ομάδες, που είναι ο κύρος στόχος μας και μένουν σε κλειστές δομές, τη συλλογή στοιχείων για επιδημιολογικές μελέτες, καθώς και για την ιχνηλάτηση σε όλη τη χώρα για την παρακολούθηση της επιδημίας».

Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος για τον κορονοϊό στη Ελλάδα Σωτήρης Τσιόδρας, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των πολιτών και με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

Ουρές με τις απαραίτητες αποστάσεις στο ΚΑΠΗ του Δήμου Γαλατσίου για εξετάσεις, Intime

Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο φάσεις και αναμένεται σύντομα να βγουν στους δρόμους και τα 500 συνεργεία του ΕΟΔΥ, για να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σπίτια πολιτών, στην κατάλληλη επιδημιολογική φάση, όμως, όπως κρίνεται από τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Στην πρώτη φάση, θα γίνονται εξορμήσεις με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια, έτσι ώστε να γίνουν εξετάσεις για να προκύψει το πώς έχει μεταδοθεί ο ιός στη χώρα μας. Στη δεύτερη φάση, θα διερευνάται η ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να υπάρχουν ειδικά τεστ, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στις ΗΠΑ.

Οι ΚΟΜΥ που συστήνονται εντάσσονται στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασυνδέονται μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας. Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας γιατρός της οικείας ΤΟΜΥ είτε, σε περίπτωση έλλειψης, γιατρός της οικείας ΔΥΠΕ στην οποία η ΚΟΜΥ δραστηριοποιείται.

Λήψη δείγματος για εξέταση Covid-19 σε εργαζόμενη στο ΚΑΠΗ Γαλατσίου

Κάθε ΚΟΜΥ αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων, ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό. Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ένα επιπλέον τρίμηνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...