313
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την ομιλία του γάλλου πρέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο | REUTERS/Fabrizio Bensch

Μακρόν: Η Ευρώπη ενωμένη θα αποτρέψει το παγκόσμιο χάος

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 10:52
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την ομιλία του γάλλου πρέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Μακρόν: Η Ευρώπη ενωμένη θα αποτρέψει το παγκόσμιο χάος

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 10:52

Η Ευρώπη πρέπει να γίνει το ανάχωμα απέναντι στο παγκόσμιο χάος, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας παράλληλα και τη συνέργεια της Γερμανίας.

Από το Βερολίνο, πριν από ακόμη μία συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο είπε ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να γίνει άθυρμα των μεγάλων δυνάμεων».

«Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που θα ήθελαν να μας κάμψουν, που αναμειγνύονται στις δημόσιες συζητήσεις μας, που επιτίθενται στις φιλελεύθερες δημοκρατίες και προσπαθούν να μας βάλουν τον ένα σε αντιπαράθεση με τον άλλο», είπε ο γάλλος πρόεδρος σε μια έμμεση, αλλά σαφή, αναφορά στη Ρωσία.

«Η Ευρώπη, και στους κόλπους της το γαλλογερμανικό δίδυμο, φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να διολισθήσει προς το χάος» και για τον λόγο αυτόν «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη», υπογράμμισε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Πρόσθεσε ότι στη αυτή τη διεθνή τάξη «πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη την πραγματική μας δύναμη που είναι στην ενότητα».

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της στενότερης ενοποίησης της Ευρώπης με την καθιέρωση κοινού προϋπολογισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τον άλλο πυλώνα μίας ενιαίας Ευρώπης, την άμυνα, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Βερολίνο να στηρίξει τον Ευρωπαϊκό Στρατό, πράγμα που θα μειώσει την εξάρτηση για θέματα ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

Η καγκελάριος Μέρκελ, με την οποία είχε συνομιλίες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μετά την ομιλία του, συμφώνησε με την άποψη ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και οφείλει να προσδιορίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί που εξέθεσε ο γάλλος πρόεδρος δεν είναι καθόλου νέοι. Δεν έχουν όμως όλοι τη στήριξη του Βερολίνου, εξάλλου και η καγκελάριος, όπως σημειώνει το BBC, φάνηκε θετική σε κάποιους από αυτούς.

Ως προς τα θέματα της κοινής άμυνας, η Γαλλία και η Γερμανία παρουσιάζουν κοινό μέτωπο, υποστηρίζοντας την ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού. Μεγαλύτερες είναι οι διαφωνίες για την προοπτική ενιαίου προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...