612
Στο Κουβούκλιο αλλά και στον εσωτερικό τάφο πραγματοποιεί εργασίες αποκατάστασης μια ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας | Twitter/NatGeo

Στο φως, μετά από αιώνες, η ταφική πλάκα του Ιησού

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2016, 17:22
Στο Κουβούκλιο αλλά και στον εσωτερικό τάφο πραγματοποιεί εργασίες αποκατάστασης μια ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας
|Twitter/NatGeo

Στο φως, μετά από αιώνες, η ταφική πλάκα του Ιησού

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2016, 17:22

Κατά τη χριστιανική παράδοση, το σώμα του Ιησού Χριστού, μετά τη σταύρωσή του από τους Ρωμαίους το 30 ή το 33 μΧ, τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλάκα, «ταφική κλίνη», όπως ονομάζεται, λαξευμένη από ασβεστόλιθο, δίπλα σε μια σπηλιά. Σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών Times, για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, μια ομάδα επιστημόνων φέρνει στο φως την επιφάνεια που πιστεύουν ότι είναι η ταφική πλάκα του Ιησού.

Ο τάφος, χτισμένος στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου ή Ναό του Παναγίου Τάφου, στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, έχει καλυφθεί από μάρμαρο από το 1555 μ.χ., ίσως και πολλούς αιώνες νωρίτερα.

«Το μάρμαρο που καλύπτει τον τάφο απομακρύνθηκε και μείναμε έκπληκτοι με τον όγκο του υλικού που βρισκόταν από κάτω», δήλωσε ο Φρέντρικ Χίμπερτ, αρχαιολόγος της National Geographic Society, ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα αποκατάστασης. «Θα είναι μια μακρά επιστημονική ανάλυση, ωστόσο θα μπορέσουμε τελικά να δούμε την πρώτη πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού», συμπλήρωσε.

Η ταφική πλάκα περικλείεται από ένα οικοδόμημα γνωστό ως Κουβούκλιο, το οποίο έχει χτιστεί γύρω από τον τάφο και αναστηλώθηκε τελευταία φορά το διάστημα 1808-1810, αφού είχε καταστραφεί εξαιτίας πυρκαγιάς.

Σε αυτό το Κουβούκλιο, αλλά και στον εσωτερικό τάφο, πραγματοποιεί εργασίες αποκατάστασης μια ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου, όπως γράφει η Κρίστιν Ρόμεϊ στο National Geographic.

05_church_holy_sepulchre.adapt.1190.1
Twitter/NatGeo

Η έκθεση της ταφικής κλίνης δίνει στους ερευνητές μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα να μελετήσουν την αρχική επιφάνεια αυτού που θεωρείται ως το πιο ιερό μνημείο της Χριστιανοσύνης. Η ανάλυση του αρχικού βράχου μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα όχι μόνο την αρχική μορφή του ταφικού θαλάμου, αλλά και το πώς εξελίχθηκε σε κορυφαίο τόπο λατρείας, που προσελκύει τους πιστούς από τότε που εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου, το 326 μΧ.

«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου» δήλωσε η κ. Μοροπούλου. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την καταγραφή αυτού του μοναδικού μνημείου θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσει τα ευρήματά μας σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού».

Η αναστήλωση του Κουβουκλίου των αρχών του 19ου αιώνα ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε εδώ και δεκαετίες. Υπέστη καταστροφές κατά τη διάρκεια σεισμού το 1927 και οι βρετανικές αρχές αναγκάστηκαν να ενισχύσουν το κτίριο το 1947 με δοκάρια, τα οποία τοποθέτησαν εξωτερικά και παραμένουν μέχρι σήμερα. Προβλήματα μεταξύ των εκπροσώπων των Εκκλησιών αλλά και η έλλειψη οικονομικών πόρων καθυστέρησαν την επισκευή του.

02_church_holy_sepulchre.adapt.1190.1
Twitter/NatGeo

Το 2015, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ κάλεσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (το οποίο προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη και την Αγία Σοφία) να μελετήσει το Κουβούκλιο. Ετσι, τον Μάρτιο του 2016 συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης που θα ολοκληρωθούν ως την άνοιξη του 2017. Τα έργα αποκατάστασης υπολογίζεται πως θα κοστίσουν περίπου 4 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές.

Η National Geographic Society, με την ευλογία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, δημιούργησε μια στρατηγική συμμαχία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. H είδηση, όπως και το βίντεο, έρχεται από το National Geographic ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται και ειδική εκπομπή για το θέμα στο National Geographic Channel.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...