466
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», διεμήνυσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ | Shutterstock

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Tουρκία: Να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία όλων των χωρών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 20:00
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», διεμήνυσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ
|Shutterstock

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Tουρκία: Να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία όλων των χωρών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 20:00

Να απόσχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις προέτρεψαν «τους Συμμάχους» τους οι Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή, με φόντο τις πολλαπλές και κλιμακούμενες προκλήσεις της Αγκυρας προς την Αθήνα, τονίζοντας, παράλληλα, πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Οπως ανέφερε, συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς κάθε φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τις δηλώσεις του να θέσει ένα τέτοιο θέμα, το αμερικανικό υπουργείο είχε τοποθετηθεί άμεσα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει με δήλωση που είχε κάνει τόσο στις 11 Φεβρουαρίου όσο και στις 2 Ιουνίου ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Η νέα τοποθέτηση των Αμερικανών έρχεται μία ημέρα μετά τη νέα ρητορική κλιμάκωση Ερντογάν, ο οποίος εκτόξευσε απειλές σε βάρος της Ελλάδας, δύο φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο: Αρχικά από τη Σμύρνη, τοποθεσία που εκμεταλλεύτηκε για να προειδοποιήσει για μία νέα Μικρασιατική Καταστροφή, και έπειτα μέσω Twitter, με αναρτήσεις που γράφτηκαν και στα ελληνικά.

Υπενθυμίζεται πως ο ηγέτης της Τουρκίας έχει επανειλημμένα καταφερθεί και προσωπικά εναντίον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιεί το ζήτημα της συμπεριφοράς της γείτονος, όπως συνέβη με το περιβόητο, πλέον, «Μητσοτάκης γιοκ» αλλά και πιο πρόσφατα.

Η Αθήνα έχει δώσει τις δικές της απαντήσεις σε κάθε νέα τουρκική πρόκληση.

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε η ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη.

Ο Πρωθυπουργός έχει στείλει και ο ίδιος μηνύματα στην Αγκυρα, σε ανάλογο τόνο, πολλές φορές τις τελευταίες μέρες. Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά: «H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...