464
«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου | IntimeNews

Αθήνα σε Τουρκία: Τίποτα δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 16:31
«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
|IntimeNews

Αθήνα σε Τουρκία: Τίποτα δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 16:31

Νέα έκκληση να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων απηύθυνε στην Αγκυρα η Αθήνα την Πέμπτη, διαμηνύοντας, παράλληλα, πως «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία» της Ελλάδας.

Ειδικότερα, απαντώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας».

Ο κ. Οικονόμου είχε αναφερθεί στην προκλητική συμπεριφορά της γείτονος και στη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών. «Αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Με ψυχραιμία αποδομούμε όλους τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς», σημείωσε ο ίδιος. Λίγη ώρα νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει στη δημοσιότητα 16 χάρτες που απεικονίζουν, «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο» τις «τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του (περισσότερα εδώ).

«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αποφασιστικά και πάρα πολύ καθαρά, είναι γνωστό σε όλους ότι η χώρα έχει αναβαθμίσει και το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα, αλλά και την αποτρεπτική της ικανότητα, προκειμένου να μπορέσει ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ψύχραιμα, αποφασιστικά, ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε εδώ και παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

 

Mε νέα Μικρασιατική Καταστροφή απείλησε ο Ερντογάν

Της παραπάνω γραπτής δήλωσης του κ. Οικονόμου προηγήθηκε ακόμη ένα απειλητικό μήνυμα προς τη χώρα μας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Ελάτε στα συγκαλά σας γιατί αυτά που κάνετε θα οδηγήσουν σε καταστροφή, όπως πριν από έναν αιώνα. Μείνετε μακριά από όνειρα και ενέργειες που θα σας κάνουν να το μετανιώσετε», δήλωσε από τη Σμύρνη, όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική άσκηση «EFES 2022», ο τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον, ο Ερντογάν επαναδιατύπωσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα νησιά: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που είναι σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες». «Δεν αστειεύομαι», προειδοποίησε και διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, πως «ο τουρκικός λαός είναι αποφασισμένος» (περισσότερα εδώ).

Εξάλλου, μία ημέρα πριν, και μερικές εβδομάδες μετά το «Μητσοτάκης γιοκ», ο τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει εκ νέου τη δυσαρέσκειά του για τα όσα είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (περισσότερα εδώ) σε ένα ακόμη συμβάν κλιμάκωσης της τουρκικής ρητορικής, ανάμεσα σε πολλά ακόμη, την τελευταία περίοδο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...