436
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Παρόλο που ο Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να διευθετήσουμε το θέμα μεταξύ μας και να μην επεμβαίνουν τρίτες χώρες, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε κατά της Τουρκίας», δήλωσε | REUTERS/Umit Bektas

Νέες βολές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Μίλησε εναντίον της Τουρκίας στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 20:52
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Παρόλο που ο Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να διευθετήσουμε το θέμα μεταξύ μας και να μην επεμβαίνουν τρίτες χώρες, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε κατά της Τουρκίας», δήλωσε
|REUTERS/Umit Bektas

Νέες βολές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Μίλησε εναντίον της Τουρκίας στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 20:52

Νέα επίθεση εναντίον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον βενεζουελανό ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην Αγκυρα.

«Παρόλο που ο Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να διευθετήσουμε το θέμα μεταξύ μας και να μην επεμβαίνουν τρίτες χώρες, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε κατά της Τουρκίας, σαν να μην είχαμε μιλήσει μεταξύ μας», σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου και σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιων των αμερικανών βουλευτών για τη στάση και τα εξοπλιστικά της γείτονος τον περασμένο μήνα.

«Μετά είπε παρόμοια πράγματα στο Νταβός», πρόσθεσε ο Ερντογάν, για να σχολιάσει: «Δεν λέμε “ναι” σε μια πολιτική που στερείται προσωπικότητας». Και παρότι η Ελλάδα χρωστάει 400 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να της παρέχουν όπλα και αεροπλάνα, συνέχισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας. «Υποστηρίξαμε την εκ νέου ένταξη της Γαλλίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Και οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια να εγκαταστήσουν βάσεις εναντίον μας, εννέα βάσεις. Δεν θα πιστέψω τον ισχυρισμό ότι έχουν εγκατασταθεί κατά της Ρωσίας. Δεν θα “καταπιώ” αυτό το επιχείρημα», είπε ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις αυτές του τούρκου προέδρου ακολουθούν μία συνεχιζόμενη εμπρηστική ρητορική τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, με την Αγκυρα να θέτει ακόμη και θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Στα τέλη Μαΐου ο ίδιος ο Ερντογάν είχε κλιμακώσει κατά του Πρωθυπουργού, λέγοντας το «Μητσοτάκης γιοκ», με αφορμή, και πάλι, την κριτική της ελληνικής πλευράς στην Τουρκία ενώπιων της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε απαντήσει στη λεκτική αυτή επίθεση (και) από το βήμα εκδήλωσης στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονές μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα διεθνοποιήσω ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Επισημαίνεται πως η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, τις οποίες ενημερώνει διαρκώς η Αθήνα, η οποία απαντά στην «πρόθεση κλιμάκωσης του τουρκικού αναθεωρητισμού» με «σύνεση και ψυχραιμία», όπως διεμήνυσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...