1042
Το μαύρο τζιπ της Αντιτρομοκρατικής, με τον 29χρονο, στο γκαράζ του Εφετείου | IntimeNews

«Σκληρός παίκτης» της τρομοκρατίας – Γενετικό υλικό του 29χρονου σε δύο τρομο-βόμβες

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2017, 11:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/10/2017 15:25 29/10/2017 17:26
Το μαύρο τζιπ της Αντιτρομοκρατικής, με τον 29χρονο, στο γκαράζ του Εφετείου
|IntimeNews

«Σκληρός παίκτης» της τρομοκρατίας – Γενετικό υλικό του 29χρονου σε δύο τρομο-βόμβες

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2017, 11:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/10/2017 15:25 29/10/2017 17:26

Γενετικό υλικό του 29χρονου σε δύο δέματα βόμβες που ταχυδρομήθηκαν το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2017 προς παραλήπτες σε Ελλάδα και εξωτερικό φέρεται να έχει εντοπίσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ιστότοπος kathimerini.gr. Το πρώτο από αυτά φέρεται να ανιχνεύτηκε σε παγιδευμένο φάκελο που δεν εξερράγη και μετά την απενεργοποίησή του στάλθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση (ήδη από το Σάββατο οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει ταυτοποιηθεί DNA από το γενετικό υλικό που είχε εντοπιστεί στον ακέραιο τρομο-φάκελο που βρήκαν οι γερμανικές αρχές, με αποδέκτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε).

Το μαύρο τζιπ της Αντιτρομοκρατικής μεταφέρει τον 29χρονο στο Εφετείο, το πρωί της Κυριακής Intimenews)
Το μαύρο τζιπ της Αντιτρομοκρατικής μεταφέρει τον 29χρονο στο Εφετείο, το πρωί της Κυριακής (IntimeNews)

Το δεύτερο γενετικό αποτύπωμα του 29χρονου (που έχει μεταφερθεί από το πρωί της Κυριακής στο Εφετείο) έχει βρεθεί σε δέμα – βόμβα που πυροδοτήθηκε στα χέρια του παραλήπτη και πιθανολογείται ότι πρόκειται για τον παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο που εξερράγη, τον Μάιο, στα χέρια του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τραυματίζοντάς τον.

Ο 29χρονος που συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου κοντά στην πλατεία Αττικής, μεταφέροντας όπλα και εκρηκτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και της Αντιτρομοκρατικής φέρεται να είναι «μπαλαντέρ» και με ηγετικό ρόλο στις διασυνδέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, Επαναστατικό Αγώνα και Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Τι περιλαμβάνει το κατηγορητήριο

Αργά το μεσημέρι της Κυριακής ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρους του συλληφθέντα κατηγορίες για ενέργειες που «είναι δυνατόν να βλάψουν τη χώρα».

Η νέα δικογραφία περιλαμβάνει έξι κατηγορίες για τις οποίες ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή, καθώς μία από αυτές σχετίζεται με παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, την Τετάρτη το μεσημέρι μετά από προθεσμία που ζήτησε.

Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του αφορά:

Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου και τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων.

Σύμφωνα με την δίωξη, οι πράξεις αυτές «τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας».

Επιπλέον η δίωξη αφορά και τις κατηγορίες της πλαστογραφίας με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από κοινού και κατ´επάγγελμα και διακίνησης ναρκωτικών.

Πιθανότατα μετά την απολογία του 29χρονου στον τακτικό ανακριτή η νέα δικογραφία θα διαβιβαστεί στο Εφετείο ώστε να συσχετιστεί με αυτήν για τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα. Υπενθυμίζεται ότι για τα αποκαλούμενα «τρομοδέματα» ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή την Τρίτη.

Στον Εισαγγελέα μαζί με τον 29χρονο οδηγήθηκε και ακόμη ένας συλληφθείς στο πλαίσιο της έρευνας των Αρχών, για τον οποίο έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία που δεν αφορά τρομοκρατικές ενέργειες αλλά για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία σχετικά με κατοχή κροτίδων.

Το προφίλ

Θεωρείται ως «σκληρός παίχτης» της εγχώριας τρομοκρατίας καθώς όλα συγκλίνουν στο ότι είχε ενεργή εμπλοκή στην αποστολή των τρομο-δεμάτων, την περασμένη άνοιξη, προς τρεις κατευθύνσεις: στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι όπου είχε τραυματισθεί μία υπάλληλος, και στον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του καθώς και δύο μελών της συνοδείας του, στις 25 Μαΐου 2017.

Επίσης εκτιμάται ότι αυτός ήταν ο αποστολέας των οκτώ παγιδευμένων φακέλων που βρέθηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, στις 20 Μαρτίου, και είχαν ως παραλήπτες έλληνες και ευρωπαίους πολιτικούς.

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα του 29χρονου στην οδό Αλκαμένους (IntimeNews)
Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα του 29χρονου στην οδό Αλκαμένους (IntimeNews)

Στο πλούσιο βιογραφικό του 29χρονου υπάρχουν ενδείξεις για επαφές του με την Πόλα Ρούπα κατά το σχεδιασμό της επιχείρησης απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη και μελών των Πυρήνων της Φωτιάς από τον Κορυδαλλό, τον Φεβρουάριο του 2016.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο για τη δράση του είναι ότι η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στη γιάφκα του 29χρονου είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη (έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις τρομοκρατίας).

Την ευθύνη για το χτύπημα είχαν αναλάβει οι Πυρήνες της Φωτιάς, με τον 29χρονο να φαίνεται πως είχε στενή σχέση με ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Το χρονικό

Ο 29χρονος έπεσε στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής το πρωί του Σαββάτου, με κατηγορίες την επίθεση με τρομοδέμα κατά του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και την αποστολή τρομοδεμάτων σε ευρωπαίους αξιωματούχους.

Από την έρευνα που ακολούθησε φαίνεται να προέκυψε και εμπλοκή του άνδρα στην αποστολή παγιδευμένων φακέλων σε ευρωπαίους αξιωματούχους τον περασμένο Μάρτιο αλλά και διασύνδεση με οκτώ παγιδευμένους φακέλους που βρέθηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.

Για τη σύλληψη του 29χρονου υπήρξε εισαγγελικό ένταλμα ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 29χρονος νοίκιαζε σπίτι κοντά στην πλατεία Αττικής, και παλιότερα είχε συλληφθεί για επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Επίσης φέρεται να έχει σχέσεις με άτομα που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

248885

Οπως ανακοινώθηκε αργότερα, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν στο σπίτι του 29χρονου όπλα, εκρηκτικά, έτοιμους τρομο-φακέλους καθώς και τα υλικά κατασκευής. Η επιχείρηση έγινε σε σπίτι στην Οδό Αλκαμένους ενώ οι Αρχές εκτιμούν ότι ο 29χρονος ήταν ο κατασκευαστής και ο αποστολέας τόσο του παγιδευμένου φακέλου που τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο, όσο και εκείνων που έφτασαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, την περασμένη άνοιξη.

248906

Ο 29χρονος ήταν γνωστός στις Αρχές όμως τα τελευταία δύο χρόνια είχε «εξαφανιστεί». Οταν συνελήφθη, στην ενέδρα που του είχαν στήσει οι αξιωματικοί της Aντιτρομοκρατικής, ο άνδρας οπλοφορούσε.

Οσο για την επίθεση στον κ. Παπαδήμο, να θυμίσουμε ότι από την έκρηξη που είχε προκληθεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου του, ο πρώην Πρωθυπουργός είχε τραυματιστεί σοβαρά και είχε διακομισθεί στον «Ευαγγελισμό» όπου και νοσηλευόταν τους επόμενους τρεις μήνες.

248891

Ο 29χρονος είχε νοικιάσει το διαμέρισμα με πλαστή ταυτότητα, ενώ έρευνες γίνονται σε δύο ακόμη σπίτια, στο Ελληνικό και τον Αγιο Ελευθέριο. Πλέον, οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται στα υπόλοιπα σπίτια. Οι πρώτες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι έχει ταυτοποιηθεί DNA από το γενετικό υλικό που είχε εντοπιστεί στον ακέραιο τρομο-φάκελο που βρήκαν οι γερμανικές αρχές, με αποδέκτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...