414
Μέρκελ (και άλλοι ηγέτες) εναντίον Τραμπ στη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ τον Ιούνιο, μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου | Twitter

Σε ρόλο υπερασπιστή της παγκόσμιας τάξης, η Μέρκελ επιτίθεται (εμμέσως) στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2019, 11:08
Μέρκελ (και άλλοι ηγέτες) εναντίον Τραμπ στη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ τον Ιούνιο, μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου
|Twitter

Σε ρόλο υπερασπιστή της παγκόσμιας τάξης, η Μέρκελ επιτίθεται (εμμέσως) στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2019, 11:08

Μία Γερμανία που θα ορθώσει ανάστημα και θα αγωνιστεί για τη διεθνή τάξη περιέγραψε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Στο μήνυμα, γεμάτο έμμεσες αναφορές στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως γράφουν οι Times, η καγκελάριος τονίζει ότι η χώρα της θα αγωνιστεί κατά της διολίσθησης προς τον εθνικισμό, ζητώντας η ΕΕ να γίνει μια πιο αποφασιστική ένωση, διατηρώντας στενούς δεσμούς με τη Βρετανία.

Ως πιεστικά καθήκοντα ανέφερε ακόμη την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Επισήμανε ακόμη ότι «τις προκλήσεις της εποχής μας μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνον εάν είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε με άλλους και πέραν των συνόρων. Αξίες όπως η ανοιχτή κοινωνία, η ανοχή και ο σεβασμός προς τους άλλους έχουν κάνει τη χώρα μας ισχυρή. Γι’ αυτές πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αποστροφή της ότι «θέλουμε να επιλύσουμε όλα αυτά τα θέματα και προς το δικό μας συμφέρον και αυτό μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα εάν συνεξετάζουμε και τα συμφέροντα των άλλων.

Με φόντο το γερμανικό Κοινοβούλιο -όπως πάντα- το μήνυμα της καγκελαρίου (John Macdougall/Pool via REUTERS)

» Επειδή όμως αυτή την πεποίθηση δεν την συμμερίζονται πλέον όλοι και οι βεβαιότητες περί διεθνούς συνεργασίας υφίστανται πίεση, η Γερμανία θα πρέπει να υπερασπιστεί ξανά πιο δυναμικά τις πεποιθήσεις της, να υποστηρίξει πιο δυναμικά τα επιχειρήματά της, να αγωνιστεί υπέρ τους και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για το συμφέρον της».

Από σήμερα και για τα επόμενα δύο χρόνια η Γερμανία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο παρελθόν έχει ζητήσει τη διεύρυνση του αριθμού των πέντε μονίμων μελών διεκδικώντας μια θέση στο όργανο.

«Γνωρίζουμε ότι απογοητευτήκατε»

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά, η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι το 2018 ήταν μια «εξαιρετικά δύσκολη χρονιά» για την κυβέρνησή της, η οποία έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης για το Μεταναστευτικό.

Παραδέχτηκε επίσης ότι οι ψηφοφόροι έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση «γιατί χρειάστηκε πολύ χρόνος για να σχηματίσουμε κυβέρνηση και, μόλις έγινε αυτό, γιατί υπήρχε διχόνοια και γιατί ασχολούμασταν με τους εαυτούς μας».

Αλλά πάντως διαβεβαίωσε τους Γερμανούς ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να καθοδηγείται από φιλελεύθερες αξίες.

Η καγκελάριος τον Δεκέμβριο αποχώρησε από την προεδρία του κόμματος, του CDU και στη θέση της εξελέγη η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Παρά το ότι η Μέρκελ δηλώνει ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, ως το 2021, η βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού CDU και SPD δεν είναι εξασφαλισμένη, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι η Μέρκελ θα καταφέρει να ηγηθεί ως το τέλος της θητείας της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...