222
Αμερικανοί στρατιώτες και ένοπλοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων περιπολούν στη συνοριακή γραμμή Συρίας – Τουρκίας τον περασμένο Νοέμβριο | REUTERS/Rodi Said/File Photo

Τώρα ο Τραμπ επιβραδύνει την αποχώρηση από τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2018, 19:49
Αμερικανοί στρατιώτες και ένοπλοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων περιπολούν στη συνοριακή γραμμή Συρίας – Τουρκίας τον περασμένο Νοέμβριο
|REUTERS/Rodi Said/File Photo

Τώρα ο Τραμπ επιβραδύνει την αποχώρηση από τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2018, 19:49

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ «τιτίβισε» στο Twitter ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Συρία θα πραγματοποιηθεί μεν αλλά όχι βιαστικά.

«Στέλνουμε σιγά σιγά τα στρατεύματά μας πίσω στις ΗΠΑ, για να είναι μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα μαχόμαστε τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους».

Πρόκειται για προσπάθεια επαναδιατύπωσης της εξαγγελθείσης από τον Τραμπ αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, με σκοπό τον καθησυχασμό της κοινής γνώμης. Διότι η  απρόβλεπτη προεδρική απόφαση «τρέλανε» Αμερικανούς και μη και «παραίτησε» και τον υπουργό Αμυνας Τζιμ Μάτις.

Περίπου 2.000 αμερικανικοί στρατιωτικοί πιστεύεται ότι στρατοπεδεύουν στη Συρία, αν και ο πραγματικός αριθμός τους εικάζεται ότι είναι υψηλότερος

Οσον αφορά τους Κούρδους, συμμάχους των Αμερικανών, αυτοί είναι χολωμένοι με τις ΗΠΑ, αφού αφήνονται στο έλεος των διωκτών τους Τούρκων, αλλά πιθανώς και του σύρου προέδρου Ασαντ. Η Τουρκία, πάντως, που τους θεωρεί τρομοκράτες, φαίνεται ότι είναι έτοιμη να κινηθεί εναντίον τους.

Τι μπορεί να σημαίνει μια «αργή» απόσυρση; Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ,  ο οποίος είχε επικρίνει έντονα τα σχέδια απόσυρσης του Τραμπ, δήλωσε ότι «επαναξιολογούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος του προέδρου».

Οι New York Times, δε, ανέφεραν ότι μπορεί να αναφέρεται σε διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στους επιτελικούς ανώτατους αξιωματικούς ότι θα ήταν δυνατόν να έχουν περισσότερες από 30 ημέρες στη διάθεσή τους ώστε να εξασφαλίσουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...