249
Ενα από τα πολλά «ευρήματα» στο στομάχι του ζώου | Facebook

Σαράντα κιλά πλαστικές σακούλες είχε στο στομάχι της φάλαινα στις Φιλιππίνες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 12:16
Ενα από τα πολλά «ευρήματα» στο στομάχι του ζώου
|Facebook

Σαράντα κιλά πλαστικές σακούλες είχε στο στομάχι της φάλαινα στις Φιλιππίνες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 12:16

Μία ακόμη φάλαινα η οποία πέθαινε εξαιτίας των σκουπιδιών που πετά ο άνθρωπος στους ωκεανούς εντοπίστηκε από βιολόγους, αυτή τη φορά στις Φιλιππίνες.

Το νεαρό σε ηλικία αρσενικό πέθανε από γαστρικό σοκ καθώς βρέθηκαν μέσα στο στομάχι του περισσότερα από 40 κιλά από πλαστικές σακούλες, γράφει ο Guardian.

Υδροβιολόγοι και εθελοντές από το Μουσείο D’ Bone Collector στο νησί Μιντανάο, οι οποίοι πραγματοποίησαν νεκροτομή στη φάλαινα, δήλωσαν σοκαρισμένοι από τα ευρήματά τους.

Μέσα στο στομάχι της φάλαινας που ξεβράστηκε το Σάββατο βρέθηκαν περισσότερες από 80 πλαστικές σακούλες, ανάμεσά τους και «16 σάκοι για ρύζι, 4 σακούλες για μπανάνες και αρκετές σακούλες για ψώνια».

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού που έχει βρεθεί σε φάλαινα. Είναι αηδιαστικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά όσων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους ωκεανούς ως χωματερές», αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο Facebook.

Τα πλαστικά μιας χρήσης κάνουν θραύση στη νοτιοανατολική Ασία. Εκθεση του 2017 αναφέρει μάλιστα ότι η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ ρίχνουν στον ωκεανό περισσότερα πλαστικά από ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί.

Ο υδροβιολόγος Ντάρελ Μπλάτσλεϊ, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης του μουσείου, δήλωσε ότι την τελευταία δεκαετία που εξετάζει νεκρές φάλαινες και δελφίνια, διαπιστώθηκε ότι 57 από αυτά είχαν πεθάνει λόγω της συγκέντρωσης σκουπιδιών και πλαστικών στα στομάχια τους.

Τον περασμένο Ιούνιο μια φάλαινα στην Ταϊλάνδη πέθανε αφού είχε καταπιεί περισσότερες από 80 πλαστικές σακούλες βάρους συνολικά περίπου 8 κιλών, ενώ πολλά είναι και τα περιστατικά θανάτου δελφινιών και χελωνών.

Φάλαινες με σκουπίδια στο στομάχι τους έχουν βρεθεί και στην Ελλάδα.