476
| Μπορεί ο Ρασπούτιν να πέθανε πριν από έναν αιώνα, αλλά το πνεύμα του φαίνεται να ζει μέσα σε έναν άλλο... ιδιαίτερο ιερέα

Ρωσία: Ενας νέος Ρασπούτιν κατασκευάζει εκκλησία σε μέγεθος σταδίου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 17:00

Ρωσία: Ενας νέος Ρασπούτιν κατασκευάζει εκκλησία σε μέγεθος σταδίου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 17:00

Στην Ρωσία, ένας… ιδιόρρυθμος ιερέας, που εκτελεί και χρέη εξομολογητή για σελέμπριτις, σχεδιάζει να χτίσει την μεγαλύτερη Ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου έγινε η εκτέλεση του τελευταίου Τσάρου, το 1917.

Η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει φέτος και αν όλα πάνε καλά, ο ναός της Αγίας Σοφίας θα μπορεί να εκκλησιάσει 37.000 πιστούς, δηλαδή 6.500 περισσότερους από το ποδοσφαιρικό στάδιο «Αγιά Σοφιά» που χτίζει η ΑΕΚ. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη σήμερα Ορθόδοξη εκκλησία, που  βρίσκεται στην Τιφλίδα της Γεωργίας, χωρά μόνο 15.000 πιστούς.

Ο εγκέφαλος πίσω από αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα είναι ο πατήρ Σεργκέι, ένας πρώην αστυνομικός που κατηγορήθηκε για φόνο και πέρασε 13 χρόνια σε μία «αποικία καταδίκων», χωρίς να είναι γνωστό το πώς έφτασε στην ιεροσύνη μετά την αποφυλάκιση του, το 1997.

Η εκπρόσωπος ενός φιλοκυβερνητικού οργανισμού διαβεβαίωσε πως η κατασκευή της εκκλησίας είναι «στα χέρια του Θεού» και παρότι δεν αποκάλυψε τα ονόματα των χρηματοδοτών του έργου, τους περιέγραψε ως τα «πνευματικά παιδιά του πατέρα Σεργκέι».

Πέρα από το να σχεδιάζει τεράστιες εκκλησίες, αυτός ο αινιγματικός ιερέας προσφέρει και πνευματική καθοδήγηση σε επωνύμους. Στην λίστα του βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλείς βουλευτές του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν και ένας από τους καλύτερους ρώσους παίκτες χόκεϊ επί πάγου.

H Ναταλία Ποκλόνσκαγια, μέλος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας, πάει στον πατέρα Σεργκέι για συμβουλές (nataliapok)

Ναι, ο πατήρ Σεργκέι μοιάζει, ίσως υπερβολικά πολύ, σαν μία εκσυγχρονισμένη εκδοχή του Γκριγκόρι Ρασπούτιν. Μάλιστα, έχει ένα ακόμη κοινό με τον πασίγνωστο ρώσο μυστικιστή: την αγάπη για την βασιλική οικογένεια της Ρωσίας.

Η διαφορά τους είναι πως ο πατήρ Σεργκέι προτιμά τον Νικόλαο Β’ και είναι, ανεπίσημα, ο επικεφαλής μιας ομάδας οπαδών του. Τα μέλη, κουβαλούν μαζί τους θρησκευτικά σύμβολα με το πρόσωπο του Νικόλαου και κάνουν πορείες στη μνήμη του, την ημέρα που εκτελέστηκε από τους μπολσεβίκους.

Σε αυτό το πνεύμα, η Αγία Σοφία θα χτιστεί 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου έγινε η εκτέλεση του Τσάρου και της οικογένειας του, στο Εκατερίνμπουργκ. Ομως, μάλλον δεν θα είναι μόνο Ρώσοι που θα επισκέπτονται την εκκλησία. Σύμφωνα με έναν επιχειρηματία, κινέζοι επενδυτές σχεδιάζουν να βοηθήσουν στην χρηματοδότηση του έργου, καθώς «χιλιάδες» κινέζοι πιστοί θα έρχονται για να βαπτιστούν κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι καλές σχέσεις που διατηρεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας με το Κρεμλίνο έχουν συντελέσει στην κατασκευή όλο και περισσότερων ναών.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος λέει πως κάθε μέρα που περνάει χτίζονται τρεις καινούργιες εκκλησίες, μιας και οι Ρώσοι νιώθουν πως πρέπει να επανορθώσουν για τα χρόνια που πέρασαν «μακριά από τον Θεό», τα χρόνια της επίσημα άθεης Σοβιετικής Ένωσης.

Ισως η κυβέρνηση να συμμερίζεται τις απόψεις του και για αυτό να εμφανίζεται διατιθεμένη να διαθέσει οποιοδήποτε ποσό για τις ανάγκες του ναού. Αλλωστε, πώς αλλιώς να εξηγηθούν τα 40 εκατ. ευρώ που πρόσφατα δόθηκαν για ανακαινίσεις στην κατοικία του Πατριάρχη;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...