268
Ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα | REUTERS

Μέχρι και στη Σομαλία θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 13:43
Ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα
|REUTERS

Μέχρι και στη Σομαλία θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 13:43

Ακόμα και στις θάλασσες της Σομαλίας θα κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία για να βρει πετρέλαιο, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία. Λένε: “Υπάρχει πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Διεξάγετε αυτές τις επιχειρήσεις με τη Λιβύη, όμως μπορείτε να τις κάνετε και εδώ”. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Προς αυτόν τον στόχο, θα κάνουμε βήματα στις επιχειρήσεις μας εκεί», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Τουρκία είναι μια σημαντική πηγή βοήθειας για τη Σομαλία μετά τον λιμό του 2011, καθώς η Αγκυρα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στο Κέρας της Αφρικής για να ανταγωνιστεί αντιπάλους της στον Κόλπο, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τούρκοι μηχανικοί βοηθούν στην κατασκευή δρόμων στη Σομαλία και τούρκοι αξιωματικοί έχουν εκπαιδεύσει σομαλούς στρατιώτες στις προσπάθειες για την οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Χάρτης των «Times» με τα πιθανά σημεία όπου υπάρχει πετρέλαιο έξω από τις ακτές της Σομαλίας, στον Ινδικό Ωκεανό

Το 2011, ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος μη αφρικανός ηγέτης που επισκέφθηκε το Μογκαντίσου σε 20 χρόνια. Από τότε, η Τουρκία έχει επενδύσει 100 εκατ. δολάρια σε έργα υποδομής, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές, το πρώτο δεκάμηνο του 2019, έφτασαν τα 206 εκατ. δολάρια. Το λιμάνι και το αεροδρόμιο του Μογκαντίσου ανήκουν σε τουρκικές εταιρείες.

Στη χώρα βρίσκονται επίσης η μεγαλύτερη τουρκική πρεσβεία στον κόσμο και η μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική βάση εκτός Τουρκίας, το Turksom, που άνοιξε τις πύλες της το 2017. Οι 200 τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν εκεί, μπορούν να εκπαιδεύσουν 1.500 σομαλούς στρατιώτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...