339
Αμερικανικό πολεμικό εκτοξεύει πύραυλο (φωτογραφία αρχείου) | Mass Communication Specialist 2nd Class William McCann/U.S. Navy via Getty Images

Πυραύλους των Χούθι κατέστρεψαν οι ΗΠΑ – οι αντάρτες είχαν επιτεθεί σε αμερικανικό πλοίο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 11:09
Αμερικανικό πολεμικό εκτοξεύει πύραυλο (φωτογραφία αρχείου)
|Mass Communication Specialist 2nd Class William McCann/U.S. Navy via Getty Images

Πυραύλους των Χούθι κατέστρεψαν οι ΗΠΑ – οι αντάρτες είχαν επιτεθεί σε αμερικανικό πλοίο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2024, 11:09

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο, για τέταρτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, θέσεις στα εδάφη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη.

Συγκεκριμένα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη οι Αμερικανοί προχώρησαν σε πλήγματα στο έδαφος εναντίον 14 βαλλιστικών πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών, οι οποίοι επιτίθενται για εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι νέες επιδρομές των ΗΠΑ στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφού οι Χούθι ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου στον Κόλπο του Αντεν.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες  εκτόξευσαν «πυραύλους εναντίον του αμερικανικού πλοίου Genco Picardy στον Κόλπο του Αντεν» και «έπληξαν τον στόχο τους», αναφέρει ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε χαρακτηρίσει ξανά «τρομοκρατική» οντότητα τους αντάρτες.

Σύμφωνα με το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στους αντάρτες, τα πλήγματα, που κατ’ αυτό ήταν «αμερικανοβρετανικά», έγιναν στις επαρχίες «Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα».

Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, έτοιμων να εκτοξευθούν από περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Οι πύραυλοι αυτοί σε εξέδρες εκτόξευσης ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», καθώς «θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή», συνεχίζει η ανακοίνωση, γεγονός που «ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν».

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύουμε ζωές αθώων ναυτικών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της CENTCOM, στρατηγός Μάικλ Ερικ Κουρίλα.

Τέσσερις Χούθι χωρούν πάνω σε μία μοτοσυκλέτα, στη Σανάα της Υεμένης, την Τετάρτη – EPA/YAHYA ARHAB

Αξιωματούχος των Χούθι από την πλευρά του τόνισε σε δηλώσεις του στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα «συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...