477
Ο επικεφαλής του SPD στην Εσση Θόρστεν Γκούμπελ (αριστερά), ο Ταρέκ αλ-Ουαζίρ των Πρασίνων (στη μέση) και ο Φόλκερ Μπουφιέ του CDU | Oliver Dietze/Pool via Reuters

Πώς η πύρρεια νίκη του CDU στην Εσση στέλνει μήνυμα και στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 11:25
Ο επικεφαλής του SPD στην Εσση Θόρστεν Γκούμπελ (αριστερά), ο Ταρέκ αλ-Ουαζίρ των Πρασίνων (στη μέση) και ο Φόλκερ Μπουφιέ του CDU
|Oliver Dietze/Pool via Reuters

Πώς η πύρρεια νίκη του CDU στην Εσση στέλνει μήνυμα και στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 11:25

Με την ψυχή στο στόμα κατάφερε ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Εσση μεταξύ του CDU και των Πρασίνων να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή του κρατιδίου αν και με διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων.

Η εικόνα της εξακομματικής πλέον Βουλής είναι ριζικά διαφορετική, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής που καταβύθισε το CDU και το SPD για να ενισχύσει σημαντικά του Πράσινους και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Το CDU, με ποσοστό 27% (38,3% το 2013) εξασφαλίζει 40 έδρες και οι Πράσινοι με 19,8% (+8,7) 29 έδρες. Πρόκειται για οριακή -αλλά ίσως για τα γερμανικά δεδομένα καθόλου εύθραυστη- πλειοψηφία στη Βουλή των 137 εδρών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν το ίδιο ποσοστό, 19,8%, αλλά με πολύ μεγάλη πτώση (-10,9%) και ισάριθμες έδρες με τους Πράσινους. Οι Πράσινοι έχουν στο νήμα λίγες δεκάδες ψήφους περισσότερες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα!

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), με 13,1% (+9%) εξασφαλίζει με άνεση και 19 βουλευτές την πρώτη της είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου όπου ιδρύθηκε το 2013. Είναι το μόνο κρατίδιο από τη Βουλή του οποίου απουσίαζε.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7,5% (+2,5) θα εκπροσωπηθούν από 11 βουλευτές και η Αριστερά με 6,5% (+1,1) με 9 βουλευτές.

Ο απόηχος στο Βερολίνο

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς οι εκλογές στην Εσση θα επηρεάσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU και SDP στο Βερολίνο.

Οι Financial Times αποτιμούν το αποτέλεσμα ως «οδυνηρό, ατιμωτικό, ιστορικά κακό, αλλά όχι απαραίτητα αρκετά κακό» για την πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Το 22% που έχασαν από κοινού τα δύο κόμματα δεν μπορεί παρά να είναι άλλος ένας πονοκέφαλος για την τέταρτη θητεία της Μέρκελ που δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και συνεχίζεται με ακόμη χειρότερες.

Το SPD βλέπει προς την πόρτα της εξόδου για να επικεντρωθεί στην επανίδρυση του κόμματος πριν εξαϋλωθεί, ενώ το CDU απειλεί με πρόωρες εκλογές αν αποχωρήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Κανένας από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν θα βγει κερδισμένος από μια τέτοια εξέλιξη.

Το παραδοσιακό δίδυμο της Γερμανίας, γράφουν οι FT, πρέπει πλέον να παραχωρήσει πολιτικό έδαφος στους Πράσινους και το AfD. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων έχουν να αντιμετωπίσουν και εσωτερικές πιέσεις  για αλλαγή και άμεσα πριν η πτώση γίνει μη αναστρέψιμη.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών ήταν πύρρεια: παρά το γεγονός ότι κέρδισαν τις εκλογές, κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό τους στο κρατίδιο τα τελευταία 50 χρόνια.

Ηδη ο πρωθυπουργός της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καμπανάκι και για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων». Επιπλέον δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την AfD.

Πιθανοί συνδυασμοί, εκτός του CDU-Πράσινοι, είναι ακόμη οι CDU-SPD, SPD-Πράσινοι-FDP και CDU-Πράσινοι-FDP («Τζαμάικα»).

Ο Μπουφιέ και οι Φιλελεύθεροι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί για την συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.

Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ χαρακτήρισε «εντελώς παράξενη, από άποψη ουσίας» μια ενδεχόμενη συνεργασία με τους Πράσινους και το SPD.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...