255
To λιμάνι της Ζακύνθου υπέστη καθίζηση εξαιτίας του σεισμού | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο σεισμός απομάκρυνε τη Ζάκυνθο τρία εκατοστά από την ηπειρωτική Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 10:32
To λιμάνι της Ζακύνθου υπέστη καθίζηση εξαιτίας του σεισμού
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο σεισμός απομάκρυνε τη Ζάκυνθο τρία εκατοστά από την ηπειρωτική Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 10:32

Το χτύπημα των 6,4 Ρίχτερ τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής στο Ιόνιο, είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί η Ζάκυνθος τουλάχιστον τρία εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά!

Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, επικαλούμενος τις αναλύσεις δορυφορικών εικόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, ο σεισμός προκλήθηκε στο δυτικό τμήμα του λεγόμενου Ελληνικού Τόξου (δηλαδή πάνω στα ρήγματα που το συγκροτούν).

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο μηχανισμός γέννησης του σεισμού δείχνει δύο ρήγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρα Γκανά, «οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο ρήγμα τον προκάλεσε».

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον σεισμό της Παρασκευής επιφανειακό. Το εστιακό του βάθος δεν ξεπερνά τα 10 χλμ. ενώ το επίκεντρό του ήταν στη θαλάσσια περιοχή 50 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου. Μάλιστα, προκλήθηκε και τσουνάμι ύψους γύρω στα 70 εκατοστά, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, που έφτασε στην Ιταλία σε 56 λεπτά.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος βάζει άλλη μια παράμετρο. «Μια και ο σεισμός προκλήθηκε σε θαλάσσια περιοχή, υπήρξε μια απόασταση ασφαλείας, με τη θάλασσα να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας» αναφέρει ο ίδιος.

Κατά τον Κώστα Παπαζάχο η περιοχή έχει ιστορικό διέγερσης γειτονικών ρηγμάτων ή γειτονικών τμημάτων του ίδιου ρήγματος. Ετσι, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμη και το ενδεχόμενο ντόμινο.

Η Ζάκυνθος εξακολουθεί να «χορεύει» στους ρυθμούς των Ρίχτερ και το Σάββατο κηρύχθηκε σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...