938
|

Πώς η Ελληνικός Χρυσός τιμά τη διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 15:07

Πώς η Ελληνικός Χρυσός τιμά τη διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 15:07

Πόσο ίσα και δίκαια γίνεται η διαχείριση της διαφορετικότητας στον επαγγελματικό τομέα στη χώρα μας; Η πραγματικότητα είναι ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες και από την πολιτεία και από τις επιχειρήσεις για να μην υπάρχουν διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον και η επιλογή του προσωπικού να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με βάση τα προσόντα και τις επιδόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, το 51,4% του ελληνικού πληθυσμού ήταν γυναίκες και το 48,6% άνδρες, η ανεργία στις γυναίκες ήταν 21,2% ενώ στους άνδρες 12,3%. Και η διαφορά στα ποσοστά ανεργίας των δύο φύλων, είναι η πιο ήπια μορφή διάκρισης που γίνεται στον επαγγελματικό τομέα, καθώς υπάρχουν έξι πυλώνες που συνιστούν τη διαφορετικότητα, σύμφωνα με το πρόγραμμα SHARE, που αφορά στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Οι βασικοί πυλώνες της διαφορετικότητας σύμφωνα με το SHARE είναι:
  • Φύλο
  • Ηλικία
  • Φυλή
  • Αναπηρία
  • Εθνικότητα
  • Σεξουαλικός προσανατολισμός

«Με το πρόγραμμα SHARE, στόχος μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα γυναικών και ανδρών, να ενισχύσουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και να συμβάλλουμε στην ευημερία των επιχειρήσεων  χτίζοντας ένα παραγωγικό εργατικό δυναμικό, κάθε φύλου, ηλικίας και βαθμίδας», τονίζει η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

Οταν οι επιχειρήσεις προάγουν ένα δίκαιο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, είναι βέβαιο ότι θα έχει και καλύτερες και ποιοτικότερες επιδόσεις.

Πρωτοστατεί η Ελληνικός Χρυσός

Μία από τις επιχειρήσεις που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ίσες συνθήκες για όλους τους εργαζομένους της, είναι η Ελληνικός Χρυσός, η οποία και συγκαταλέγεται στις πρώτες 18 εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβαν το Σήμα Ισότητας SHARE.

Το έργο SHARE υλοποιείται από τη γενική γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως συντονιστή φορέα, σε συνεργασία με το ΚΕΘΙ και τον Οργανισμό για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών Women On Top. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship (REC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην πραγματικότητα αποτελεί την εθνική υλοποίηση της ευρωπαϊκής δέσμευσης για την προώθηση της ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, καθώς και της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Η δέσμευση, που αποτελεί βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, στοχεύει στην αντιμετώπιση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων εντός της οικογένειας και στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με έμφαση στο εργασιακό περιβάλλον των εταιρειών.

Ο Νικόλαος Μπίρης, HR Senior Business Partner της Ελληνικός Χρυσός, η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Ερικα Ξηρουχάκη, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων Ελλάδας της Eldorado Gold κατά την απονομή του σήματος Ισότητας SHARE στην Ελληνικός Χρυσός

Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός υπέγραψε τη Χάρτα διαφορετικότητας, με την οποία δεσμεύεται στις αξίες της διαφορετικότητας, κάτι που αποδεικνύει ότι αναγνωρίζει, γνωστοποιεί και μοιράζεται με όλους (εργαζόμενους και πελάτες) τις αξίες της διαφορετικότητας.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελληνικός Χρυσός περιλαμβάνουν:
  • Συγκεκριμένους δείκτες και στόχους σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του οργανισμού και την ισότητα των φύλων. Οι επιδόσεις της εταιρείας καταγράφονται ανά 6μήνο και δρομολογούνται ενέργειες στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης
  • Συνεχείς εκπαιδεύσεις των στελεχών σε θέματα ηγεσίας που ενδυναμώνουν τις πρακτικές συμπερίληψης
  • Έναρξη υλοποίησης έρευνας σε θέματα συμπερίληψης σε ετήσια βάση και συνεχή αξιολόγηση και σύγκριση των αποτελεσμάτων
  • Ενεργή Πολιτική κατά της βίας και της παρενόχλησης
  • Διαδικασία συνεντεύξεων και δημοσίευσης θέσεων εργασίας με τρόπο διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς λόγω φύλου ή άλλης ιδιότητας
  • Μηχανισμό αναφορών που επιτρέπει στους εργαζόμενους να αναφέρουν οποιοδήποτε περιστατικό παρενόχλησης με ασφάλεια
  • Αναβάθμιση της διαδικασίας συνεντεύξεων και της δημοσίευσης ανοιχτών θέσεων εργασίας διαφάνεια και χωρίς προσδιορισμούς που ενδεχομένως να αποκλείουν υποψηφιότητες βάσει φύλου ή άλλου χαρακτηριστικού
  • Υποστήριξη της γονεϊκότητας με δυνατότητες για ελαστικό ωράριο ή/και εξ αποστάσεως εργασία για άνδρες και για γυναίκες
  • Καμπάνιες ευαισθητοποίησης σε θέματα συμπερίληψης και ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας και συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα ενδυνάμωσης των γυναικών στον κλάδο, όπως το International Women in Mining.
Ο Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold και Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρος του ΚΕΑΝ κατά την τελετή υπογραφής της χάρτας διαφορετικότητας από την Ελληνικός Χρυσός

Σχετικά με την παραλαβή του σήματος ο Νίκος Μπίρης, Senior Business Partner της διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Ελληνικός Χρυσός σχολίασε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας να θεσμοθετήσει το Σήμα Ισότητας SHARE στην Ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα. Ειδικά σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι επιχειρήσεις πρέπει να έρθουν ακόμα πιο κοντά στους ανθρώπους τους για να μπορέσουν να μακροημερεύσουν. Η ισότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην ισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής, είναι αξίες χωρίς τις οποίες καμία σύγχρονη επιχείρηση δεν μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Η Ελληνικός Χρυσός

Η Ελληνικός Χρυσός, είναι μια μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μόλυβδου και ψευδαργύρου, η οποία λειτουργεί  με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Η εταιρεία υλοποιεί μια από τις εμβληματικότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ελλάδα, απασχολώντας περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Από το 2012, αποτελεί μέρος της Eldorado Gold Corporation, της καναδικής μεταλλευτική εταιρεία, η οποία διαθέτει 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων ανά τον κόσμο.

Η Ελληνικός Χρυσός επενδύει στη διαρκή εξέλιξη και στη βελτίωση των πρακτικών απασχόλησης ώστε να διασφαλίζεται ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον που προάγει την επαγγελματική και ηθική αριστεία.

Εως σήμερα, η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής, ενώ στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας σχεδιάζει επιπρόσθετες επενδύσεις περί των 70 εκατομμύρια ευρώ, σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...