397
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου όρθιοι στο τετ α τετ της Μπρατισλάβας | Τwitter/@nikos_meletis

Πρώτο τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου μετά την κρίση του «Oruc Reis» [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 12:57
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου όρθιοι στο τετ α τετ της Μπρατισλάβας
|Τwitter/@nikos_meletis

Πρώτο τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου μετά την κρίση του «Oruc Reis» [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 12:57

Tην πρώτη τους συνάντηση μετά τη μεγαλύτερη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια είχαν στη Μπρατισλάβα Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επί 20λεπτο, στο περιθώριο του Global Security Forum (GLOBSEC 2020), με κύριο θέμα αυτό της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών.

Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι πρέπει να οριστεί άμεσα η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, καθώς επίσης να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να τις δυναμιτίσουν.

Η  συνάντηση των δύο υπουργών ήρθε πάντως σε μία δύσκολη συγκυρία, με το τουρκικό καθεστώς να προκαλεί εκ νέου στην Κύπρο με την κατοχική φιέστα Ερντογάν – Τατάρ στα Βαρώσια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας έθεσε το θέμα των Βαρωσίων κατά τη συνομιλία του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την αντίδραση της Αθήνας.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Anadolu σημειώνει ότι «πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έπειτα από μία περίοδο έντασης», συμπληρώνοντας πως συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα.

Λίγο πριν από το τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε, πάντως, την τουρκική προπαγάνδα, βάζοντας και πάλι στο επίκεντρο των τουρκικών αιτιάσεων το Καστελόριζο.

Πρόκειται, είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, για ένα «μικροσκοπικό νησί» και δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να δίνει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική ΟΙκονομική Ζώνη συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (δείτε κάτω το βίντεο).

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυε με το γνωστό πομπώδες ύφος, ότι «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει με τίποτα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι επειδή ενοχλείται από τη δυναμική παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κάνει μονομερείς ενέργειες και προκλητικά βήματα εναντίον της Τουρκίας. «Μαζί με τη Γαλλία η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι τώρα μπλέκουν και την Αρμενία και κάνουν προκλητικές ενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οσοι είδαν την αποφασιστικότητά μας στην Ανατολική Μεσόγειο κατάλαβαν ότι με κενές απειλές και εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε και επιτέλους μας άκουσαν και κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε στον ίδιο επιθετικό τόνο ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι για να υπάρξει διάλογος «θέλουμε δίκαιη κατανομή των πόρων».

Των δηλώσεων Ερντογάν προηγήθηκε η έκδοση Νavtex για άσκηση με πραγματικά πυρά, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον χάρτη με τις συντεταγμένες που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης το βράδυ της Τετάρτης, η θαλάσσια περιοχή βρίσκεται ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρρών, της Εύβοιας και της Χίου, στα διεθνή ύδατα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...