223
Γυναίκα με προστατευτική ασπίδα προσώπου (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Jeffrey Dean

Πού και πότε επιτρέπονται οι ασπίδες προσώπου – Υποχρεωτικές παντού οι μάσκες

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 16:10
Γυναίκα με προστατευτική ασπίδα προσώπου (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Jeffrey Dean

Πού και πότε επιτρέπονται οι ασπίδες προσώπου – Υποχρεωτικές παντού οι μάσκες

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 16:10

Σε νέες συστάσεις αναφορικά με τη χρήση μάσκας και ασπίδας προσώπου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών), στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα.

Στη νέα εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ασπίδες προσώπου δεν υποκαθιστούν τις μάσκες. Διευκρινίζεται ότι στην προηγούμενη εγκύκλιο, που ίσχυε μέχρι σήμερα, δινόταν η δυνατότητα σε εργαζομένους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να φορούν ασπίδα μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε μάσκα διαθέσιμη.

«Οι ασπίδες προσώπου δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση, που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πιγούνι, καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «ασπίδες που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και τη μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας».

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα χρήσης της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην αφήνει κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας.

Ετσι, η χρήση μόνο ασπίδας στα καταστήματα εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια και καντίνες) καταργείται και γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή συνδυαστική η χρήση μάσκας με ασπίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...