312
Χήνες σε πτηνοτροφική μονάδα στη Γαλλία (φωτογραφία αρχείου) | Unsplash /Chris Mansker

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο που θα σώσει το… φουά γκρα;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2022, 15:09
Χήνες σε πτηνοτροφική μονάδα στη Γαλλία (φωτογραφία αρχείου)
|Unsplash /Chris Mansker

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο που θα σώσει το… φουά γκρα;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2022, 15:09

Αντιμέτωποι με το καταστροφικό ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών βρίσκονται οι γάλλοι πτηνοτρόφοι, οι οποίοι ελπίζουν ότι τα εμβόλια θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα ζωής στη βιομηχανία τους.

Μάλιστα, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, η γαλλική κυβέρνηση όχι απλώς εμφανίστηκε θετική στον εμβολιασμό των πουλερικών, αλλά υποστήριξε και τις επείγουσες δοκιμές δύο φαρμακευτών εταιρειών.

Και μπορεί να είναι αργά για να σωθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων για το φουά γκρα, το βασικό προϊόν που επλήγη από την επιδημία που εξανάγκασε σε θανάτωση 16 εκατομμύρια ζώα από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως επιστημονικά εργαστήρια σε Βρετανία και Γαλλία, αγωνίζονται πλέον για τη δημιουργία του εμβολίου της γρίπης των πτηνών.

Κυβερνήσεις και κτηνοτρόφοι αντιτίθενται εδώ και καιρό στον εμβολιασμό των πουλερικών, επειδή πολλές χώρες αρνούνται τις εισαγωγές τους, με τον φόβο ότι τα πτηνά μπορεί να εξακολουθούν να είναι μολυσμένα, ακόμη και αν δεν έχουν διακριτά συμπτώματα, και επίσης επειδή ο ιός μπορεί να μεταπηδήσει στους ανθρώπους.

«Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για την καλύτερη λύση, όμως εάν το εμβόλιο καταφέρει να μειώσει σημαντικά τη μεταδοτικότητα, θα ήταν ένα τεράστιο βήμα», δήλωσε ο Φρανσουά Λαντέ, κτηνίατρος με εξειδίκευση στα πτηνά.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές αναμένονται σε μερικές εβδομάδες από την εταιρεία Ceva Sante Animale και τα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim στη Γερμανία.

Οι πρώτοι στόχοι εμβολιασμού αναμένεται να είναι περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης από πτηνά που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή, δηλαδή μεγάλες φάρμες.

Οι πτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να μην δώσει τελικά τη μέγιστη βοήθεια στο πρόβλημά τους. Ο Μαρκ Φεσνό, υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, φαίνεται λιγότερο πρόθυμος να προωθήσει τους εμβολιασμούς σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Επίσης, κρούσματα της γρίπης των πτηνών δεν υπάρχουν μόνο απομονωμένα σε φάρμες, αλλά έχουν εκδηλωθεί και σε ζώα που ζουν στη φύση, όπως οι γλάροι, κάτι που κάνει το πρόβλημα αρκετά πιο περίπλοκο και δύσκολο ως προς τη λύση του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...