383
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σκεπτικός στη Βουλή. Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων ακόμα στοιχειώνει την κυβέρνηση | SOOC

«Πόρτα» από τους Θεσμούς στην προστασία της α’ κατοικίας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 18:03
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σκεπτικός στη Βουλή. Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων ακόμα στοιχειώνει την κυβέρνηση
|SOOC

«Πόρτα» από τους Θεσμούς στην προστασία της α’ κατοικίας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 18:03

Την επόμενη φορά που θα ακούσουμε για συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί –διότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, ακόμα και αν τα έχουν βρει τραπεζίτες και κυβέρνηση, αν δεν… συμφωνήσουν και οι Θεσμοί.

Το ίδιο ισχύει και για τα περί εξόδου από τα μνημόνια –ακόμα και αν η κυβέρνηση ανακοινώνει κάτι όλα τελούν υπό την τελική έγκριση των Ευρωπαίων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας τηλεδιάσκεψης μεταξύ κυβέρνησης-Θεσμών η οποία έγινε την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας. Και όλα αυτά ενώ στις 27 Φεβρουαρίου από το Μαξίμου πανηγύριζαν (εδώ) για τη συμφωνία με τις τράπεζες.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με ορίζοντα πλέον το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου.

Στην τηλεδιάσκεψη εκτός από τον κ. Τσακαλώτο συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο γγ συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος και θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο EwG της ερχόμενης Δευτέρας.

Τα βέτο των δανειστών

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Θεσμοί εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για κρίσιμες μέριμνες της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών για το σχήμα που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Ακανθώδες σημείο φαίνεται να είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις, τη μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Πιέσεις ασκούνται ακόμη προκειμένου να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια για τη συνολική περιουσία του δανειολήπτη. Βάσει των πληροφοριών οι δανειστές ζητούν το κριτήριο που αφορά το ύψος των καταθέσεων να μειωθεί στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Επίσης φέρονται να ζητούν το υπόλοιπο της οφειλής για το στεγαστικό δάνειο με ενέχυρο την α’ κατοικία να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και όχι στις 130.000 ευρώ και το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, να είναι έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και όχι στα 250.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...