915
Η Πρόεδρος της Δημοκτατίας επί σκηνής μαζί με τη θεατρική ομάδα και τη χορωδία της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» | Πόρτα Ανοιχτή

«Πόρτα Ανοιχτή»: πενήντα χρόνια αφοσίωσης στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 16:52
Η Πρόεδρος της Δημοκτατίας επί σκηνής μαζί με τη θεατρική ομάδα και τη χορωδία της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή»
|Πόρτα Ανοιχτή

«Πόρτα Ανοιχτή»: πενήντα χρόνια αφοσίωσης στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2022, 16:52

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση γιόρτασε την Τετάρτη τα πενήντα χρόνια λειτουργίας της, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης στην Αργυρούπολη. Στην τελετή, η οποία ήταν γεμάτη τραγούδι, χορό και θέατρο, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εκπρόσωποι της Πολιτείας, κοινωφελών ιδρυμάτων και συγγενών οργανώσεων και πολλοί εκλεκτοί φίλοι που έχουν στηρίξει διαχρονικά το έργο του φιλανθρωπικού σωματείου.

 

Η χορωδία της Εταιρείας με την Πρόεδρο Δάφνη Οικονόμου

Η Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας, Δάφνη Οικονόμου, συνόψισε τις πέντε δεκαετίες ακατάπαυστης δράσης της Εταιρείας μέσα σε μια ομιλία  λίγων λεπτών. Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 από εκλεκτά μέλη της Αθηναϊκής κοινωνίας και 20 γονείς παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, ανάμεσα τους και η Δάφνη με τον Κώστα Οικονόμου. Ο Θέμος, το τρίτο τους παιδί, ήταν «το αστέρι που φώτισε όλο μας τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Οικονόμου. «Από τον Θέμο μάθαμε πως υπάρχει αγάπη χωρίς προϋποθέσεις και πως ό,τι είναι αληθινό δεν χάνεται ποτέ».

Η Δάφνη Οικονόμου στο βήμα

Η ιστορία της «Πόρτας Ανοιχτής» ξεκίνησε από «από τρία φτωχικά νοικιασμένα δωμάτια στο Παγκράτι» όπου τα μέλη του σωματείοιυ δημιούργησαν τις πρώτες ομάδες ψυχαγωγίας για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση αλλά και το Σπουδαστήριο, που προέβλεπε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των αυτών των παιδιών. Από τότε το σωματείο διευρύνει διαρκώς τη δράση του.

Στη δεύτερη δεκαετία της δράσης του συντόνισε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας μια πανελλήνια καμπάνια για την Πρόληψη της Εγκεφαλικής Παράλυσης στην Ελλάδα, ενώ στη νέα χιλιετία κατάφερε να εγκαινιάσει με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, το Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης αλλά και να δημιουργήσει  δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ενήλικες: τη «Φωτεινή» το 2012 και την «Αριάδνη» το 2022.

Μέχρι σήμερα η Εταιρεία έχει βοηθήσει 240 παιδιά, εφήβους και ενήλικες, έχει οργανώσει 75 συμπόσια και τα τελευταία 20 χρόνια εστιάζει πολύ σε δράσεις με παιδιά και νέους γιατί, όπως είπε η κυρία Οικονόμου «μόνο όταν δεχτούνε τον συνομήλικο τους με αναπηρία, ως αληθινό και πολύτιμο φίλο, ο κόσμος θα γίνει πιο ανθρώπινος».

Ακολούθησε χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σκέφτομαι τους πρώτους γονείς που πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Εταιρείας, τον πόνο και την αγωνία τους για την εξέλιξη των παιδιών τους και την ορθολογική και ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου για την προαγωγή των συμφερόντων των ατόμων με κινητικές αναπηρίες και με τη συνδρομή ιδιωτών, ιδρυμάτων, οργανώσεων και εταιρειών, δημιούργησαν μία “Πόρτα Ανοιχτή” για την εξυπηρέτηση και την ενδυνάμωση όσων πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση στη χώρα μας. Μία πόρτα ανοιχτή στη ζωή, στη φυσιολογική ένταξη στην κοινωνία, στην ευημερία και την αξιοπρέπεια. Σήμερα, μπορείτε, δικαίως, να υπερηφανεύεστε για το έργο σας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Την ιστορία της μακράς πορείας της Εταιρείας οπτικοποίησε το βίντεο της βραβευμένης σκηνοθέτιδας, Μαριάννας Οικονόμου, το οποίο συνέθετε φωτογραφίες και βίντεο από όλες τις δεκαετίες λειτουργίας της. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ξεχωριστό πάνελ με μία μητέρα, ένα στέλεχος και μια νεαρά εξυπηρετούμενη που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τη σχέση ζωής που δημιούργησαν μέσα στα χρόνια. «Θυμάμαι την πρώτη φορά που με εμπιστεύτηκαν να πάω μόνη μου στο περίπτερο», είπε η Χριστιάννα Σγουρού, εξηγώντας πως κάτι αυτονόητο για εμάς δεν είναι αυτονόητο για εκείνη.

Ανέβηκε στη συνέχεια η παράσταση «Ενας Γενναίος, Καινούργιος Κόσμος» από την πολυβραβευμένη θεατρική ομάδα της Πόρτας Ανοιχτής «Ο Θίασος της Τρίτης» βασισμένη στο σύνολό της στη Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Αντονίν Ντβόρζακ. Μέσα από τα  λόγια του Σοφοκλή, του Σαίξπηρ και της Σαπφούς, σε συνδυασμό με κίνηση και μουσική, παρουσιάστηκε μία αλληγορία της δημιουργίας του κόσμου, ξεκινώντας από τα πρώτα στοιχεία της φύσης και προχωρώντας στην προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τον εαυτό του, τον υπόλοιπο κόσμο και τελικά τους άλλους ανθρώπους.

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Ενας Γενναίος, Καινούργιος Κόσμος»

Στο τέλος απονεμήθηκαν Τιμητικές Διακρίσεις στην Ακαδημία Αθηνών, στη μνήμη της Καίτης Κυριακοπούλου, στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, στη Μυρτώ Λιάτη και στον οσκαρικό ηθοποιό Ντάνιελ Ντέι -Λιούις για την πολυετή υποστήριξή τους στο έργο που επιτελείται στην Πόρτα Ανοιχτή, καθώς και σε άλλα κοινωφελή ιδρύματα και εταιρείες για την προσφορά τους την τελευταία δεκαετία, αλλά και σε πρόσωπα που σφράγισαν όλη την πορεία πέντε δεκαετιών.

Πέρα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο την τελετή των 50 χρόνων παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο Υπουργός και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και Δόμνα –Μαρία Μιχαηλίδου, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, μέλη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, των τοπικών αυτοδιοικήσεων του Νοτίου Τομέα, των πρεσβειών της Ινδίας, της Βρετανίας και του Καναδά αλλά και πρόεδροι και εκπρόσωποι συγγενών οργανώσεων, και πολλοί άλλοι.

 

 

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με ένα μέλος της ομάδας  στο τέλος της εκδήλωσης

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία της Πόρτας Ανοιχτής και όλη τη θεατρική ομάδα να τραγουδάει το «You Raise Me Up» του Τζος Γκρόμπαν και με πολλές ευχαριστίες προς όλους όσοι παραβρέθηκαν. Όπως όμως τόνισε και η κυρία Οικονόμου στην ομιλία της «το μεγαλύτερο ευχαριστώ οφείλεται πάντα στα παιδιά, στους εφήβους και στους ενήλικες που με το κουράγιο τη θέληση και τα κατορθώματά τους δικαιώνουν καθημερινά την ύπαρξή της Εταιρείας μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...