357
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι | REUTERS/Tatyana Makeyeva

Πλήγμα για τον Πούτιν η άνοδος της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 16:34
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι
|REUTERS/Tatyana Makeyeva

Πλήγμα για τον Πούτιν η άνοδος της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 16:34

Το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, το οποίο υποστηρίζει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχασε περίπου το ένα τρίτο των εδρών στο κοινοβούλιο της περιοχής της Μόσχας, στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι το κυβερνών κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει 26 από τις 45 έδρες της νομοθετικής συνέλευσης στη Μόσχα, οι οποίες επαρκούν για να διατηρήσει την πλειοψηφία του. Ωστόσο στις τοπικές εκλογές του 2014 τα είχε πάει καλύτερα, καθώς είχε εξασφαλίσει 28 έδρες με δικούς του υποψηφίους και άλλες 10 μέσω ανεξάρτητων υποψηφίων τους οποίους υποστήριζε.

Αυτήν τη φορά, σύμφωνα με το RIA, το Κομμουνιστικό Κόμμα απέσπασε έδρες από την Ενωμένη Ρωσία στη Μόσχα, καθώς φέρεται να κέρδισε 13, αυξάνοντας τα κέρδη του από τις 5 έδρες που είχε εξασφαλίσει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Αλλα δύο κόμματα, το αντιπολιτευόμενο Γιάμπλοκο και το κόμμα Δίκαιη Ρωσία, δείχνουν να εξασφαλίζουν τρεις έδρες έκαστο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Τοπικές ή περιφερειακές εκλογές διεξήχθησαν χθες σε όλη τη χώρα, οι πολίτες της οποίας καλούνταν να εκλέξουν 16 περιφερειακούς κυβερνήτες και τα μέλη των τοπικών κοινοβουλίων 13 περιφερειών.

Το αποτέλεσμα στη Μόσχα δείχνει ότι μάλλον λειτούργησε η τακτική που ακολούθησαν οι αντιπολιτευόμενοι.

Για τις χθεσινές εκλογές ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι  Ναβάλνι συμβούλευσε τους υποστηρικτές του σε όλη τη Ρωσία «να ψηφίσουν έξυπνα», υποστηρίζοντας αυτούς που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τους φίλα προσκείμενους στον Πούτιν.

Υποψήφιοι της Ενωμένης Ρωσίας στη Μόσχα κατέβηκαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι σε μια προφανή προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν από το κυβερνών κόμμα, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών.

Πρόβα της αντιπολίτευσης για το 2021

Η εκλογική αναμέτρηση προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εδώ και χρόνια, μετά τον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων της αντιπολίτευσης, ενώ πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Αν και επρόκειτο για τοπική εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογές στην Μόσχα προβλήθηκαν από τον Ναβάλνι και τους συμμάχους του ως ευκαιρία να σημειώσουν πρόοδο έναντι της Ενωμένης Ρωσίας ενόψει των εθνικών βουλευτικών εκλογών το 2021.

Οι διαμαρτυρίες στη ρωσική πρωτεύουσα ξέσπασαν στα μέσα Ιουλίου μετά την άρνηση από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να δεχθεί τις υποψηφιότητες μεγάλου αριθμού στελεχών της αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές υποστήριξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...